:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2020   15:08

0

497

Ekonomsko osnaživanje interno raseljenih i povratnika

U svom nastojanju da omogući održivi povratak i integraciju raseljenih lica, internoraseljenih i izbeglica sa Kosova, Ministarstvo za zajednice i povratak sasvojim partnerima iz Evropske unije podstiče ekonomsko osnaživanje ovih porodica.

"Pokretanje sopstvenog biznisa podsticajnim sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak i Kancelarije Evropske unije na Kosovu jedan je od načina kojim se povratnicima i internoraseljenima obezbeđuje društveno-ekonomska stabilizacija i egzistencija.

U tom cilju su danas četiri porodice u opštini Gračanica, Obilić i Klina dobile vrednu opremu za sečenje i obradu drveta, čišćenje i snimanje koja će za njih u budućnosti predstavljati izvor prihoda i egzistencije. U prethodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak ovim porodicama izgradilo kuće u sklopu pete faze projekta "Povratak i integracijana Kosovu (EU RRK - 5).

U toku primopredaje opreme, korisnici nisu krili zadovoljstvo i zahvalnost. Po njihovim rečima ono što im je bilo potrebno za rad i ostvarivanje prihoda su dobili, a najvažnije od svega je da sada od sopstvenog rada mogu da izdržavaju sebe i članove svoje porodice.

Bez ekonoske stabilnosti nema opstanka, a bez opstanka onih koji na Kosovu žive se obesmišljava i proces povratka. Upravo zbog toga nastojimo da na ovaj način podržimo one koji svoju budućnost vide na Kosovu.

Zahvalni smo Kancelariji Evropske unije na Kosovu koja nas podržava u važnim projektimau i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja te projekte implementira", navodi u saopštenju Ministarstvo za zajednice i povratak.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva