:

:

TV Most

Foto: State department

clock

Mart 04, 2020   16:25

0

339

Ekspres: Kurti rekao “Ne" Trampovom savetniku za bezbednost  

Odnos između kosovskog premijera i Bele kuće je eskalirao, nakon što su Aljbin Kurti i Trampov savetnik za bezbednost Robert O'Brajan , jedan drugom preneli šta su im naredni potezi.

O'Brajan je navodno rekao Kurtiju da SAD neće ekonomski da pomognu Kosovu, a takođe je preneo i da se razmatra američko vojno prisustvo na Kosovu, prenosi prištinski portal Ekspres.

Portal navodi da su Kurti i Obrajen razgovorali juče telefonom, ali da kontakt nije proizveo nijedan efekat koji bi doveo do spuštanja tenzija u odnosima.

"Na zahtev savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana  da se ukine taksa na srpsku robu, premijer Kurti je odgovorio negativno. Rekao je da ne može to tako da učini", preneo je portalu visoki zvaničnik američke administracije koji dobro zna sadržaj razgovora.

Izvor portala je dodao da je tokom tog razgovora savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa rekao premijeru Kurtiju da "SAD neće ekonomski da pomognu Kosovu ako i dalje zadrži taksu. Stav je jasan: Ako Kosovo šteti sebi ekonomski zadržavanjem takse, ni mi nećemo da pomognemo".

Kurti, uprkos jasnom stavu Amerike, nije odustao.

"Tokom istog razgovora Kurtiju je predočeno prisustvo američkih trupa na Kosovu. Savetnik za nacionalnu bezbednost je rekao premijeru Kosova da se i ovo prisustvo razmatra ", rekao je izvor.

List Ekpres je saznao da su projekti koji su već planirani kroz "Milenijumske izazove", obustavljeni i da je reč o desetinama miliona eura.

Savetnik O'Brajan je nakon Ričarda Grenela, drugi visoki američki funkcioner kome je Kurti  okrenuo leđa, piše Ekspres.

Izvor: RTS

KiMKurtitaksedijalog Beograda i PrištineSADRobert O'Brajan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva