:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2024   12:27

0

56

Eparhija bačka: Sveštenik napadnut u novosadskom naselju Liman

Nepoznati muškarac napao je juče u Novom Sadu sveštenika koji je obavljao svoje redovne parohijske dužnosti, saopštila je Eparhija bačka. U toku je istraga, dodaje Eparhija, koja ocenjuje da je napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim "medijskim pohodima" na SPC.

Eparhija bačka saopštila je da je juče popodne, u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut sveštenik B. M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti.

"Napad je izvršio za sada nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu. Incident je prijavljen novosadskoj policiji i u toku je istraga", navodi Eparhija bačka.

Očigledno je, ocenjuje, da je napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim "medijskim pohodima" na Srpsku pravoslavnu crkvu, naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru "poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade" ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne.

"Poslednjih dana su rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu", navodi eparhija.

Ta potreba građana Limana, prema oceni Eparhije, odmah je zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani.

Eparhija bačka poziva sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na tom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu.

Gradonačelnik Novog Sada osudio napad na sveštenika Eparhije bačke

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je najoštrije osudio jučerašnji napad na sveštenika Eparhije bačke u naselju Liman, koji je, kako je naveo, bio fizički sprečen da obavi svoju parohijsku dužnost.

Đurić je naveo da se plaši da je taj događaj proizvod užasne kampanje mržnje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju danima unazad sprovode neke političke grupe i organizacije.

"Ne želim da prihvatim činjenicu da je u Novom Sadu sveštenim licima ugrožena bezbednost. Molim sugrađane da ne dozvole da na nas dele neki politički motivisani pojedinci, da šire mržnju i bacaju ljagu na naš grad. Apelujem na nadležne državne organe da pod hitno privedu pravdi napadača na sveštenika Srpske pravoslavne crkve", rekao je Đurić, a saopšteno je iz Grada Novog Sada.

Eparhija bačka saopštila je da je u utorak poslepodne u novosadskom naselju Liman, fizički napadnut sveštenik Crkve B.M. prilikom obavljanja redovnih parohijskih dužnosti, da je napad izvršio nepoznati muškarac koji je na ulici, pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu. 

Eparhija je taj napad povezala i sa negativnim pisanjem pojedinih medija o namerama gradskih vlasti da u tom delu grada izgrade hram Svetih mučenika bačkih stradalih u pogromu u Bačkoj od 1941. do 1944. godine, naročito u Novosadskoj raciji. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva