:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   9:24

0

125

EU radi na izmeni pregovaračkog okvira za Srbiju, uneće i obaveze iz dijaloga sa Prištinom

Nadležne evropske institucije rade na ažuriranju pregovaračkog okvira Srbije u pristupnim pregovorima, u kojem će biti obuhvaćene i obaveze zemlje koje proizilaze iz dijaloga sa Prištinom.

„Nacrt zajedničkog stava za ažuriranje merila za Poglavlje 35, kako je predviđeno u Sporazumu o putu normalizacije i njegovom aneksu, će Komisija i visoki predstavnik proslediti Savetu EU kada se proces internih konsultacija završi“, izjavio je jedan portparol Evropske komisije za Radio Slobodnu Evropu.

Ovo je na redovnoj konferenciji za novinare takođe potvrdio i portparol EU Peter Stano, koji je naglasio da se rad odvija u skladu sa zaključcima Saveta za opšte poslove od decembra 2023. godine.

U decembru 2023. je Savet ministara EU pozvao Evropsku komisiju i visokog predstavnika da u pregovore o članstvu između Beograda i Brisela uvrsti obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu između Srbije i EU obuhvata odnose sa Prištinom.

Predlog o izmenama i dopunama merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije trebalo bi da bude predstavljen najkasnije krajem januara ove godine. Beograd i Priština su 27. februara prošle godine postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta 2023. usaglašen aneks primene ovog dogovora.

Beograd i Priština nisu potpisali sporazum ni aneks primene jer je to odbio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjavom visokog predsednika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, Sporazum se smatra pravno obavezujućim za obe strane.

EU je i ranije poručila da će i ovaj sporazum da uključi u pristupni proces Srbije, kako bi se potvrdio pravno obavezujući karakter tog dokumenta.

Izvor: RSE

KiMSrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva