:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2022   14:29

0

92

Evropska komisija preporučila uslovno kandidatski status za BiH

Evropska komisija preporučila je danas Savetu EU da Bosni i Hercegovini dodeli status zemlje kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji prilikom predstavljanja prezentacije Paketa proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu.

Oliver Varhelji je zatim nabrojao korake koje Unija očekuje od Bosne i Hercegovine, a to su 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine u svom mišljenju za ovu zemlju.

BiH treba da usvoji prioritetno izmene integrisanih amandmana u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom veću. Takođe, zakon o visokom sudskom i administrativnom savetu i usvoji zakon o sudovima Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da donese zakon o sprečavanju sukoba interesa, preduzme odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i unaprediti rad na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom.

BiH treba da obezbedi zabranu torture, garantuje slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, kao in da obezbedi rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU.

Komesar je dodao da je Komisija spremna da pomogne i prati napredak na terenu.

"Davanje preporuke za status kandidata je ponuda iz Evrope Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Ovo radimo za narod BiH, ali ova ponuda dolazi sa visokim očekivanjima", rekao je Varhelji.

Nakon preporuke EK, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

Izvor: T a n j u g, Dnevni avaz

Evropska komisijaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva