:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 03, 2023   22:13

0

71

Fajon: Ova godina važna za proširenje EU, očekujem ohrabrujuće izveštaje

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je ova godina izuzetno važna za proširenje EU i da na Samitu Evropske unije (EU) u decembru očekuje ohrabrujuće izveštaje, prenosi Blic.
 

 

Fajon je u intervjuu za makedonsku agenciju MIA naglasila i da je proširenje postalo geostrateški imperativ. Podsetila je i na obavezu sa Bledskog strateškog foruma da Evropa bude spremna da do 2030. prihvati nove članice, uključujući države Zapadnog Balkana. 

"Ako pogledamo šta se dešava oko nas, ruska agresija u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, Evropska unija mora biti jaka, mora biti jedinstvena, imamo jasnu bledsku obavezu da se države pripreme za proširenje do 2030. godine, a sa druge strane, ja i Slovenija težimo da zemlje Zapadnog Balkana budu spremne i sposobne da uđu u Evropsku uniju", istakla je ona.

Dodala je da želi da vidi početak pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, kao i da se očekuju pristupni pregovori sa Ukrajinom, Moldavijom, i sa Gruzijom.

"U tom kontekstu je ključno da Severna Makedonija i Albanija novom međuvladinom konferencijom otvore i započnu konkretne pregovore", navela je Fajon.

Izvor: Kosovo Onlajn

Tanja Fajon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva