:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2020   11:09

0

318

Garić: Na delu transatlantski sukob oko Kosova koji stvara konfuziju među albanskim političarima

Na prvi pogled se može reći da se dešava promena u političkom ambijentu na Kosovu jer imamo situaciju koja je do skoro bila potpuno nezamisliva da se premijer Kosova ne javi Amerikancima na telefon. To je novi momenat koji nam govori da se neke stvari menjaju na globalnom planu i da očigledno dolazi do nekakve podele u politici Zapada prema Kosovu, gde je trenutna garnitura tamošnjih političara više usmerena prema Evropi, prema Nemačkoj odakle dolazi jak uticaj koji je u suprotnosti sa onim što stiže iz Vašingtona, konstatovao je u Jutarnjem programu RTS-a Miloš Garić, glavni urednik portala Kosovo Onlajn.

Na pitanje novinara  Javnog servisa može li taj nemački uticaj biti dominantiji od onog koji stiže iz Amerike i tiče se zahteva za ukidanjem taksi, glavni urednik portala iz Zvečana je rekao da se na osnovu onoga što trenutno vidimo čini da izgleda može.

„Imamo Boda Vebera koji je davao oštre izjave povodom angažmana Ričarda Grenela, gde je rekao da nema dobre namere za Kosovo, da ne razume konflikt na Kosovu i o čemu se tu radi. Tako da je sve vidljivije da tu dolazi do neke podele, do tog nekog, tako da kažemo, transatlantskog sukoba. I u svemu tome Albanski političari na Kosovu menjaju svoje pozicije i dolazi do vrlo vidljive konfuzije“, ukazao je Garić.

Glavni urednk Kosovo Onlajna je primetio i da je na osnovu kontakata sa terena, kad je Trampov izaslanik Grenel boravio u Prištini, američkoj strani bliži Ista Mustafa i njegova DSK od Aljbina Kurtija i Samoopredeljenja. To se, kako je napomenuo, vidi i u izjavama tih lidera u kojima je Mustafa za ukidanje taksi bez ikakvih uslova i bez uvođenja takozvanog reciprociteta, dok Kurti, podsetio je Garić, s druge strane insistira na zatezanju, reciprocitetu, uslovljavanju.

„No, i dalje su na okupu i videćemo koliko će to trajati i čiji će stav da prevlada. U jučerašnjem programu tamošnje vlade koji su juče usvojili vidi se da prave odstupnicu od Amerike, što je potpuno čudno. Oni u tom programu ne navode nigde Ameriku, govore o EU, gde će dijalog voditi premijer i gde se instistira na tom nekakvom unitarnom uređenju Kosova, što znači da neće da dozvole formiranje ZSO, što imaju obavezu prema Briselskom sporazumu“, napomenuo je Garić.  

Kurti je u autorkom tekstu u nemačkoj štampi, prema mišjenju glavnog urednika Kosovo Onlajna, poslao još jednu poruku poruku Trampu i Grenelu da sve ono što se pod pritiskom desi ne važi.

Garić je konstatovao da napadi stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija na ministra Reku koji je pomenuo ono što je načuo o eventualnim ustupcia Srbiji i izlasku na more, govore o ponavljaju stereotipa o takozvanoj velikosrpkoj hegemoniji.

„Ono u tom auto-putu do Grača vide veliki problem. Njima je sve što se tiče otvaranja prema svetu problem. Žive u tom rascepu između svojih želja i mogućnosti“, naglasio je Garić.

Američki izaslanik Ričard Grenel je prema tumačenju glavnog urednika portala iz Zvečana sinoćnjim objavljivanjem fotografija sa nedavnog sastanka sa kosovskim i srpskim predsednikom želeo da pošalje neku poruku.

„Šta se na tom sastanku desilo je predmet spekulisanja koje bih ostavio za kasnije. Definitivno je da je Tači neko ko je ostao na bliskim vezama sa Vašingtonom i zato taj sukob između njega i Kurtija jeste toliko veliki, jer su predstavnic dva različita geopolitička pola“, zaključio je Garić.

 

Izvor: Kosovo Onlajn

Miloš GarićKosovoAljbin KurtiSADRičard Grenel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva