:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2019   9:08

0

204

Godinu dana od uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije

Kada je 21. novembra prošle godine kosovska vlada donela odluku o podizanju takse na srpsku robu na 100 odsto, malo ko je mogao da pretpostavi da će čitavu godinu kasnije ova mera i dalje biti na snazi.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da je odluka Prištine o taksama apsolutno politički motivisana sa ciljem narušavanja dijaloga, koji se vodio u Briselu između Beograda i Prištine.

“Imali smo mogućnost da čujemo da analitičari, ekonomski stručnjaci, ali i predstavnici privredne komore iz Prištine govore da je takva odluka bila uperena protiv Srba, ali i Albanaca i ekonomije na Kosovu i Metohiji, što govori u prilog činjenici da je odluka bila apsolutno neprimerena”, rekao je Simić za Kosovo Onlajn.

Na pitanje da li očekuje skoro ukidanje taksi Simić kaže da uprkos svim zahtevima za njihovo ukidanje u Prištini nema dovoljno političke hrabrosti i volje da se to desi.

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović ističe da su takse od 100 odsto na robu iz Srbije najviše pogodile građane, ali da velike gubitke trpe i proizvođači.

“Stanovništvo je to najviše osetilo zbog nedostatka kvalitetnih proizvoda, ali i zbog poskupljenja, pre svega na jugu Kosova. Posebno je otežan rad privrednicima, ali i tu je situacija različita na severu i na jugu. Južno od Ibra sve je manje srpske robe, dok na severu ima potrebnih namirnica srpskih proizvođača“, rekao je Petrović za Kosovo Onlajn.

Izvor: Kosovo Onlajn

KosovotakseRadoš PetrovićIgor Simić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva