:

:

TV Most

Foto: Odbor za pomoć Srbima na KiM

clock

Avgust 24, 2019   12:14

0

312

Gusle iz Han Pijeska sa likom Njegoša i krunom Nemanjića zasvirale u Grčkoj

Predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov i načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić na zavšnoj priredbi u petak 23.avgusta u 21 čas zahvalili se Grčkoj, gradu Atini, rukovdstvu Kampa  "Sveti Andrej", Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Nikolausu Čapulisu što su proteklih 14 dana ugostili 106 dece iz Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Tridesetoro dece iz Han Pijeska sa 76 dece iz Gračanice, Štrpca, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, sa Kosova i Metohije, boravila su na letovanju u Grčkoj.

Arlov koji je povezao Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju rekao je da su  Grci i Srbi  isti narod, isti krst nose. 

"Hvala što ste uvek uz nas kad je teško.To ste pokazali i 1916.godine kad ste dali utočište srpskoj vojsci i spasili srpski narod od nestanka", naglasio je Arlov. 

Skromnim, ali patriotskim poklonima, guslama, slikama, maketom manastira Gračanica, Dečanskim vinom i šalovima Republike Srpske zahvalili su se bratskom narodu Grčke i svima koji su pomogli ovaj divan projekat.

Deca iz Han Pijeska iz porodica koje su prihvatile proteklih godina decu sa Kosova i Metohije otputovala su u Grčku zahvaljući projektu  Odbora "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske". 

"Hvala Kancelariji za KIM u Vladi Srbije što je preko Odbora uključila i decu iz Republike Srpske. Svi smo mi ovde na istom zadatku da pomožemo našu svetu ikonu Kosovo i Metohiju i srpski narod koji tamo živi", rekao je Arlov.


Deca se srećna i zadovoljna vraćaju svojim kućama.

"Da zapamte dobročinstvo humanih ljudi i da je humanost najplemenitija ljudska vrlina", naglasio je Arlov.

"Ja bez Kosova i Metohije ne mogu i neću! Hvala Grčkoj, hvala vama svima, hvala Janisu Janulisu što je na svojoj zamlji u Krfu dao i dozvolio da se 1916.godine dostojanstveno sahrane srpski vojnici. Hvala Morinosu Rucidosu sto je odbio da bombarduje Srbiju 1999. godine. Han Pijesak ce uvek primati decu sa Kosova i Metohije i pomoći humane projekte koje vodi Odbor i g. Arlov", istakao je Vlado Ostojić, načelnik Han Pijeska.

Bilo je dirljivo ali snažno, bratski i emotivno kad su deca iz Han Pijeska zasvirala  gusle i otpevala staru pesmu kraljeve vojske Srbije.


Organizatori su zahvalili ambasadorki BIH iz Republike Srpske Milici Ristović Krstić što je došla da obiđe decu i pozdravi se sa delegacijom iz Republike Srpske i zajedno sa njima delila medalje deci pobednicima na međusobnim sportskim takmičenjima koje su imali svih dana u kampu.

"Mi iduće godine u junu nastavljamo naš deveti po redu projekat "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i drugi vrlo važan -  izgradnju Dnevnog centra "Podrži me - 9 januar" u Kosovskoj Mitrovici za 139 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji", rekao je Arlov.

Sa tim projektom upoznali su i grčke dobrotvore koji su iskazali oduševljenje.

Deca i pratioci srećni, ali sa suzama su oko 11 časova krenuli na dugi put Kosova i Metohije i Republike Srpske (Han Pijeska).

Izvor: TV Most, Saopštenje

Odbor za pomoć Srbima na KiMArlovHan Pijesakletovanje u Grčkojgusle
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva