:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 17, 2022   15:09

0

112

Hant poništio skoro ceo mini-budžet britanske premijerke Tras

Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio je skoro ceo mini-budžet premijerke Liz Tras, koji je izazvao tržišna previranja, i najavio obuzdavanje plana subvencionisanja energije. Odgovarajući na spekulacije da Hant preuzima odgovornost za buduće odluka britanske vlade kabineta premijerke poručuju da Liz Tras i dalje vodi državu.

Hant, koji je u petak imenovan za ministra finansija sa zadatkom da popravi britanske javne finansije nakon što je ekonomski plan Trasove oborio vrednost britanske imovine na berzama, smatra da zemlja prvo treba da uspostavi poverenje i stabilnost kako bi mogla da teži privrednom rastu.

Premijerka Liz Tras je ranije najavila dvogodišnju šemu subvencija za domaćinstva i preduzeća tokom perioda rasta cena energije, u iznosu od 60 milijardi funti za šest meseci. Hant je međutim saopštio danas da će ta šema sada trajati do aprila, nakon čega će biti više ciljana i ograničena.

"I dalje imam izuzetno poverenje prema dugoročnim ekonomskim izgledima Ujedinjenog Kraljevstva dok sprovodimo našu misiju krećući se ka rastu. Ali, rast zahteva poverenje i stabilnost, i Ujedinjeno Kraljevstvo će za to uvek imati sredstava", rekao je Hant.

Skoro potpuni preokret ekonomskog plana ostavlja premijerku Tras, koja je četvrti predsednik vlade u poslednjih šest godina, da se bori za opstanak u Dauning stritu manje od šest nedelja nakon što je došla na vlast obećavajući velika smanjenja poreza i deregulaciju kako bi ponovo pokrenula ekonomski rast.

Ona je bila primorana da preokrene prvobitno najavljeni kurs pošto su tržišta burno odreagovala na njen plan, potopivši vrednost funte i cene državnih obveznica i nateravši Banku Engleske da interveniše kako bi zaštitila penzione fondove.

Dauning strit: Liz Tras i dalje vodi državu

Zvanični portparol premijerke negirao je spekulacije da je Trasova bila "primorana" da prihvati poništavanje najvećeg dela svog mini-budžeta, insistirajući da je tu odluku doneo zajedno sa Hantom u razgovorima tokom vikenda.

"Britanski narod s pravom želi stabilnost, zbog čega se hvatamo u koštac s ozbiljnim izazovima s kojima se suočavamo u pogoršavajućim ekonomskim uslovima. Krenuli smo u akciju sastavljanja novog kursa za rast koji podržava i daje rezultate za narod širom Ujedinjenog Kraljevstva", napisala je Liz Tras na Tviteru. 

Britanski mediji sugerisali su u izveštajima da će Hant preuzeti ulogu "glavnog izvršnog direktora" u vladi, sa odgovornošću za svakodnevne odluke, dok će Trasova više biti "predsedavajući" sa nadzornim dužnostima.

Portparol premijerke je, međutim, to negirao i na pitanje novinara ko sada upravlja državom odgovorio: "Premijerka".

Izvor: RTS, Independent; Foto: AP

Džeremi HantLiz Tras
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva