:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 19, 2020   10:45

0

93

Hoće prečicom da brišu Rezoluciju 1244: Hoti izneo plan kako treba da izgleda konačni sporazum

Iako je Rezoluciju 1244 doneo jedan od najvažnijih organa Ujedinjenih nacija, organizacije u koju tzv. Kosovo toliko želi da se učlani, premijer vlade u Prištini Avdulah Hoti osmislio je da se ovaj dokument "ukine" odredbama sveobuhvatnog sporazuma koji će se postići sa Beogradom.

On je ovu ideju izneo pred poslanicima u Prištini, dodajući da sporazum sa Beogradom treba da obaveže i Evropsku uniju da pribavi priznavanje Kosova od pet država Unije koje to do sada nisu učinile.

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da ovakvi zahtevi Prištine deluju više gerilski nego politički. On napominje i da se zna kako se menjaju rezolucije usvojene u Savetu bezbednosti.

- Jedini ko bi mogao da razmatra ideju o zameni ili povlačenju Rezolucije 1244 je Savet bezbednosti, a za to bi bilo potrebno da se prethodno utvrdi da je ona izgubila svoju vrednost ili da je nastupio razvoj situacije koji nju više ne čini neophodnom. Ovaj način koji su zamislili u Prištini samo govori da oni nisu ni blizu državnosti i da su amateri u spoljnoj politici - navodi Jovanović.

Povodom plana Prištine da se sporazum sa Beogradom iskoristi i kao pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo, Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske poslove, kaže da se tu verovatno polazi od želje da Beograd prizna nezavisnost Kosova i pretpostavke da će to Srbija učiniti u ovom sporazumu.

- U oblasti spoljne politike EU nema preglasavanja, ali pošto nije bilo moguće doneti jednoglasnu odluku o priznavanju Kosova, onda je to pitanje prepušteno svakoj članici pojedinačno. Kada bi Srbija priznala Kosovo putem sveobuhvatnog sporazuma, to bi bio snažan argument da se tih pet država pozovu da učine isto i Brisel bi to mogao da učini, recimo, kroz neku preporuku. Na to računaju u Prištini - kaže nam Zečević.

Pet članica EU koje nisu priznale Kosovo su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, a portal "EUobserver" piše da bi Španija bila spremna da prizna Kosovo ako se postigne dogovor sa Srbijom.

- Naša pozicija nije opstrukcionistička. Ona je, naprotiv, konstruktivna. Španska pozicija može se sintetizovati u sledećoj rečenici: "ništa bez sporazuma, sve s njim", uključujući političko priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa - preneto je ovom portalu iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Novosti

Rezolucija 1244SB UNAvdulah HotiKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?