:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2019   21:10

0

274

Imenovani članovi za formiranje komisije za ratne zločine

Skupština Kosova imenovala je članove parlamentranih grupa za formiranje komisije koja će raditi na usklađivanju stavova u vezi osnivanja Suda za ratne zločine na Kosovu.

Imenovanje članova parlamentarnih grupa za formiranje Komisije za osnivanje suda za ratne zločine na Kosovu predložio je šef parlamentarne grupe DSK Avdulah Hoti koji je rekao da je radna grupa potrebna kako bi pripremila Nacrt zakona koji će biti predstavljen u parlamentu.

“Potrebno je oformiti grupu koja će pripremiti Nacrt zakona koji će biti predstavljen u parlamentu. Nakon toga se možemo baviti gonjenjem zločinaca u našem i međunarodnom pravnom sistemu. Takođe se moraju uključiti i institucionalni kapaciteti kako bi se ratni zločinci gonili i u njihovom odsustvu”, kazao je Hoti.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji  je rekao da će ova inicijativa biti usvojena u interesu građana.

„Već dve decenije kukamo, a ništa ne preduzimamo. Niko nije ništa pokrenuo protiv srpskog genocida. Ova inicijativa nema ništa ni sa mnom niti se tiče drugih. Ne nameravam da preuzmem barjak, ali ova inicijativa će ići do kraja“, rekao je Veselji.

Lider pokreta „ Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti suprotstavio se predlogu za formiranje komisije o osnivanju Suda za ratne zločine na Kosovu. On je kazao da ova inicijativa samo odlaže proces na nekoliko godina.

“ Ideja o formiranju Suda za ratne zločine na Kosovu samo daje Srbiji više prostora jer je potrebno mnogo vremena da se on uspostavi.  Na ovaj način Srbiji samo poručujemo da se za deset godina ništa neće dogoditi. Kosovo nema vremena za gubljenje“,  kazao je lider pokreta „ Samoopredeljenje“.

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri smatra da se  svi zločinci moraju  naći pred licem pravde.

„Neprihvatljivo je da Kosovo ne može da se obrati Savetu bezbednosti UN-a i pored 13.000 žrtava, čak i ako ponovo uputimo zahtev, to će ostati samo na tome“,  rekao je Tahiri.

U nastavku plenarne sednice  poslanici su usvojili i Nacrt zakona o krivičnom postupku, a usvojen je i predlog rezolucije kosovskog premijera o povećanju minimalne zarade.

Izvor: RTK2

Skupština KosovaSud za ratne zločine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva