:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Oktobar 21, 2023   21:18

0

103

Izrael intenzivira napade, na meti jug Pojasa Gaze

Raketni napadi na Pojas Gaze izraelskih snaga intenzivirani su u poslednjih sat vremena, javlja Al Džazira, navodeći da su na meti napada i južni delovi te palestinske enklave.

Kako navodi katarski TV kanal, na meti napada bio je izbeglički kamp u gradu Nuseirat, u kojem žive hiljade palestinaca.

U napadu na jedna restoran poginulo je osam osoba, a desetine su ranjene.

Prethodno je palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je Izrael večeras granatirao pijacu Nuseirat i da a u napadu ima žrtava.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari rekao je ranije danas da će  Izrael od večeras pojačati napade na Gazu "da bi se smanjila opasnost za izraelsku vojsku u narednim fazama rata".

Hagari je ponovio pozive stanovnicima Pojasa Gaze da se evakuišu na jug te enklave, preneo je Rojters.

Gaza: Izrael granatairao pijacu, ima mrtvih i ranjenih

Izrael je večeras granatirao pijacu Nuseirat u Pojasu Gaze, a u napadu ima žrtava, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ima mrtvih i veliki je broj povređenih u izraelskom granatiranju pijace Nuseirat u Pojasu Gaze“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Ministarstvo nije preciziralo broj žrtava i ranjenih.

Palestinski portal Kuds javio je da je na mestu napada izbio požar.

IDF: Izrael od večeras pojačava napade na Gazu

Izrael će od večeras pojačati napade na Gazu da bi se smanjila opasnost za izraelsku vojsku u narednim fazama rata, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari.

Hagari je ponovio pozive stanovnicima Pojasa Gaze da se evakuišu na jug te enklave, preneo je Rojters.

IDF je i dalje fokusiran na Gazu gde je Hamas koji drži taoce, uprkos ponovljenim napadima terorističke libanske grupe Hezbolah na sever Izraela iz Libana, rekao je Hagari.

"Svakog dana vršimo procenu severa. Snažni smo u odbrani i napadu (na granici sa Libanom), ali glavni zadatak na koji smo fokusirani je Gaza", istakao je Hagari na konferenciji za novinare, objavio je "Tajms of Izrael".

Hezbolah i savezničke palestinske terorističke grupe izvele su svakodnevne raketne napade iz Libana na položaje IDF i izraelske gradove tokom poslednje dve sedmice, a izraelska vojska je uzvratila napadima na lokacije i operativce Hezbolaha.

Načelnik Generalštaba vojnicima: Ući ćemo u Pojas Gaze

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi rekao je danas komandantima IDF da će vojska ući u Pojas Gaze i pokrenuti operaciju za uklanjanje Hamasa.

"Ući ćemo u Pojas Gaze. Upustićemo se u operativni i profesionalni zadatak da uništimo operativce i infrastrukturu Hamasa“, rekao je on Golanskoj brigadi IDF.

Halevi je rekao da će IDF kada uđe u Gazu "imati na umu" slike koje su nastale 7. oktobra tokom napada Hamasa u kojem je ubijeno najmanje 1.400 ljudi u Izraelu, prenosi Si-En-En.

Rekao je da je Gaza 'komplikovana i prepuna', ali da se IDF priprema.

IDF: Izrael nema dokaze o umešanosti Irana u napad Hamasa

Izrael ne može da dokaže umešanost Irana u napad Hamasa na izraelska vojna postrojenja i naselja u blizini Pojasa Gaze, ali ima dokaze o podršci Teherana tom pokretu, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri. 

"Nemamo dovoljno informacija da kažemo da je Iran uključen u ovaj proces, ali imamo dovoljno informacija da kažemo da Iran podržava pokret Hamas i finansira značajan deo njegovih aktivnosti, kao i da ga podržava oružjem, obukom i uputstvima", rekao je Adri za RIA Novosti.

Adri je podsetio da Hamas ima istorijski bliske odnose sa Teheranom. 

Iranska strana je pomogla u vojnoj obuci pripadnika Hamasa i snabdevala pokret oružjem, tvrdi Adri.

Prema njegovim rečima, deo oružja koje koristi Hamas je iranske proizvodnje i pripadnici tog pokreta su prošli obuke pod iranskim vođstvom ili uz iransku podršku.

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštila je prošle sedmice da  Oružane snage Islamske Republike neće stupiti u borbu ako Izrael pokrene kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, osim ukoliko Tel Aviv ne napadne iransku teritoriju.

Istovremeno, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da Vašington nema informacije o mogućoj umešanosti Irana u planiranje ili izvođenje napada Hamasa na Izrael.

IDF: Pogodili smo još jednu protivtenkovsku ćeliju na libanskoj granici

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele još jedan napad dronom na "teroristički odred u južnom Libanu" koji priprema napad protivtenkovskim vođenim raketama.

IDF je objavio snimak napada na grupu u blizini oblasti Mount Dov.

Kako se navodi, to je treći teroristički odred koji je IDF danas gađao u južnom Libanu, prenosi Tajms of Izrael.

List podseća da je libanski Hezbolah preuzeo odgovornost za nekoliko raketnih napada na položaje IDF i izraelske gradove danas, kao i u protekle dve nedelje.

Lider Hezbolaha: Drugi front u ratu Izraela sa Hamasom je već otvoren

Zamenik lidera libanskog Hezbolaha, šeik Naim Kasem izjavio je danas da ta grupa "pokušava da oslabi izraelskog neprijatelja i da mu stavi do znanja da je spremna za borbu", kao i da je 'drugi front u ratu već otvoren'.

Kasem je na sahrani jednog borca rekao da Hezbolah u sukobu sa Izraelom postiže uspehe, preneo je AP.

Posmatrači sukoba Izraela sa Hezbolahom kažu da izgleda da libanska militantna grupa pokušava da odvuče izraelske snage iz Gaze uoči očekivanog izraelskog kopnenog napada, prenela je Al Džazira.

Izvor: T a n j u g

GazaIzraelnapadIDF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva