:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2024   11:13

0

65

Karan: Proces protiv Dodika u Sarajevu politički, a ne sudski  

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Siniša Karan izjavio je da je proces koji se vodi protiv predsednika RS Milorada Dodika u Sarajevu politički, a ne sudski.

On je u intervjuu za današnju Politiku upozorio na tragične posledice činjenice da su se tom političkom procesu pridružili Sud i Tužilaštvo BiH, koji su, kako je naveo, davno izašli iz vladavine prava i pokazali da su samo instrument u rukama interesnih grupa.

"Takvim procesom urušena je cela pravna država, Dejtonski sporazum i izgubljeno poverenje u postupanje pravosudnih organa", istakao je Karan.

On je naglasio da terorizam predstavlja pretnju globalnoj bezbednosti i da teroristički napadi koji su se desili u BiH pokazuju da i ta zemlja nije izuzeta od ove pošasti.

"Činjenica je da su mnoge terorističke akte u svetu počinila lica koja su u ranijem periodu bila prisutna u BiH ili je u tim napadima korišćeno oružje iz BiH, a to govori da je ova zemlja veoma atraktivna za atraktivne islamiste i da je vide kao dobro mesto odakle mogu delovati dalje prema Evropi", rekao je Karan.

On je dodao da RS stalno upozorava da se u BiH godinama formiraju vehabijske zajednice i paradžemati i da radikalni islamisti teže da nametnu svoju veru i zakone i u BiH, zbog čega je neophodna adekvatna reakcija političkih, verskih i pravosudnih institucija.

Karan je podsetio da je nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku 2015. godine MUP formirao Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma i da je prošle godine ponovo formirana Srednja škola unutrašnjih poslova.

Istakao je da je borba protv organizovanog kriminala i korupcije glavni prioritet MUP RS.

"Organizovani kriminal predstavlja jednu od najvećih, najopasnijih i najsloženijih globalnih pretnji koja može direktno da ugrozi bezbednost i stabilnost na nacionalnom i međunarodnom nivou", rekao je on.

Karan je naglasio da je stanje bezbednosti u RS potpuno povoljno i stabilno i da je policija profesionalno, zakonito i efikasno odgovorila na događaje koji su se desili prethodnih dana, odnosno na dva ubistva u Doboju i Banjaluci, navodeći da su izvršioci ovih dela identifikovani i lišeni slobode u roku od nekoliko časova.

Izvor: T a n j u g; Foto: Capital.ba

DodikBiHKaransudski proces
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva