:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2019   22:30

0

223

Kondratijev: Na Kosovu je ove godine bilo kršenja Rezolucije 1244 SBUN

Kandidat za izaslanika za Kosovo Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Aleksej Kondratjev izjavio je da se tokom ove godine mnogo promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini, i da neke promene direktno krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kondratijev je za Sputnjik kao primer za to naveo formiranje Ministarstva odbrane Kosova što je sada, kako je ocenio, jedna od najvažnijih tačaka u odnosima Beograda i Prištine i UN i zbog čega kosovske vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) sutra će izabrati novog izaslanika za Kosovo, a jedan od kandidata je Kondratjev, sa kojim, ukoliko bude izabran, odlazeći ministar spoljnjih poslova Kosova Bedžet Pacoli ne želi da sarađuje.

Komentarišući ovakav stav Pacolija, Kondratijev je rekao da treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca.

“Od momenta ulaska ruske jedinice u sastav Kfora na teritoriji Kosova, Albanci su se jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način su pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju sa nama. Oni su preferirali, umesto Rusa, američki kontingent. Ovo nije neka novost”, ocenio je Kondratijev.

On je naveo da planira da poseti Kosovo kako bi, kako je naveo, procenio situaciju na terenu i kako bi posle izveštavao u okviru Rezolucije 1244 i međunarodnog prava, odnosno kako bi dao odgovarajuću ocenu.

“Sada imamo izjavu Bedžeta Pacolija, koji je moje učešće kao izveštača ocenio na svom profilu na Tviteru kao „pretnju za nacionalnu bezbednost Kosova”, rekao je on.

“Moraću da posetim Kosovo, ali ranije su se dešavali slučajevi kada kosovski Albanci nisu pustili na teritoriju pokrajine nekoliko izveštača PS SE, a oni nisu mogli nikako uticati na Prištinu. Zato, kada pričamo o demokratiji i transparentnosti, poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, sve strane moraju da poštuju ono što je navedeno u Ustavu Saveta Evrope. Samoproglašeno Kosovo, iako nije članica PS SE, izražava želju da postane članica, i onda treba da podržava fundamentalne vrednosti ove organizacije”, poručuje Kondratijev.

Govoreći o platformi u okviru budućeg mandata Kondratijev je kazao da planira da polazna osnova bude od vladavine prava.

“Sve grupe stanovništva na Kosovu moraju da imaju jednaka prava, nezavisno od nacionalnosti i religije — Srbi, Albanci, Romi i ostali. Drugo je pitanje — danas postoje nerasvetljena krivična dela i prekršaji i treba da se razjasni zašto u ovim slučajima nije realizovana vladavina prava”, rekao je on.

I, pre svega, mi moramo da izvršimo obaveze koje su bile određene ranije, kao i da uporedimo današnju situaciju sa onom koja je bila ranije u izveštajima, da sagledamo dinamiku razvoja i gde to vodi. Zato bismo bili zahvalni međunarodnoj i evropskoj zajednici na podršci po ovom pitanju, kazao je Kondratijev.

Izvor: Kosovo online/Sputnik

KiMKondratijevSavet EvropeRezolucija 1244
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva