:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2020   9:07

0

216

Kosovo započelo pregovore za nabavku vakcine protiv koronavirusa

Kosovo je započelo pregovore sa međunarodnim partnerima, kao što su UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, za nabavku vakcine protiv koronavirusa, nakon što bude proizvedena i bezbedna za ljudsku upotrebu, kažu zvaničnici Ministarstva zdravlja na Kosovu, prenosi Koha.

Trenutno se širom sveta razvija više od 100 potencijalnih vakcina u borbi protiv koronavirusa.

U fazi klliničkog ispitivanja trenutno je 21 vakcina, a sve zemlje pokušavaju da je obezbede.

Manje i siromašnije zemlje generalno traže vakcinaciju putem zajedničkih međunarodnih programa, kao što su COVAKS pod vođstvom SZO, Koalicija za epidemiološke inovacije i Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju.

Do sada se projektu pridružilo 90 siromašnih država, a 75 bogatih je izrazilo nameru da ga finansiraju.

Prema SZO, ove zemlje zajedno čine 60 posto svetske populacije.

Ova inicijativa ima za cilj da do kraja 2021. godine pošalje zemljama dve doze vakcine odobrene protiv kovida-19.

Međutim, još ne postoji vakcina koja bi mogla zaštititi milijarde ljudi odjednom da zaustavi pandemiju koronavirusa, koji je odneo više od 650.000 života.

Procenjuje se da bi se takva vakcina mogla pojaviti krajem ove godine.

Portparol Ministarstva zdravlja u Vladi Kosova Faik Hoti rekao je za Radio Slobodna Evropa da se radi na obezbeđivanju vakcine protiv kovida-19, u trenutku kad bude proizvedena.

„Ministarstvo zdravlja sarađuje sa međunarodnim partnerima koji deluju u oblasti zdravstva tako da kad vakcina bude proizvedena i kvalifikuje se za ljudsku upotrebu, biće  obezbeđena za građane Kosova ", kaže Hoti.

Kako je rekao, potrudiće se da broj vakcina bude što veći, tako da će u slučaju eventualne vakcinacije biti obuhvaćene sve kategorije stranovništva koje spadaju u rizične grupe.

Prema njegovim rečima, u ugrožene grupe spadaju: hronični bolesnici, starije osobe, trudnice i druge kategorije koje su više izložene virusu, uključujući i zdravstvene radnike.

Kada su u pitanju finansije potrebne za nabavku vakcine, Hoti kaže da su to tehnički detalji, a pošto vakcina još nije otkrivena, više će biti poznato u nekoj kasnijoj fazi.

"O planovima vakcinacije obično se razgovara sa partnerima kao što su SZO i UNICEF, a prakse iz prethodnih godina, posebno od 2009, naučile su nas da je Kosovo i u to vreme vakcinisano protiv virusa A-H1N1, poznatog kao svinjski grip ", kaže Hoti.

Do sada je, dodaje Hoti, partnerstvo sa međunarodnim organizacijama kao što su UNICEF i SZO bilo strateško.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva