:

:

TV Most

clock

April 06, 2020   9:06

0

241

Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra

Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.

Prema podacima Fonda, gubitak za tri meseca ove godine procenjuje se na 103,3 miliona evra. Iz Fonda ističu da na ulagače koji se penzionišu ove godine neće uticati pad investicija.

"Odbor direktora doneo je konzervativni portfolio, na koji neće uticati pad finansijskih tržišta. Dakle, doprinosi penzionisanih tokom 2020. godine neće biti pod uticajem kolapsa finansijskih tržišta. Stvaranje ovog portfolia bio je jedini legalni način koji je trenutno dostupan Fondu penzijske štednje kako bi zaštitili ljude koji će se penzionisati tokom godine“, rečeno je iz Fonda.

Fond upravlja sa više od 1,8 milijardi evra ili 14 odsto manje nego na kraju 2019. godine.

Bivši član Odbora fonda Fljamur Keka kaže da se zbog nedostatka podataka ne može dokazati uticaj odluke odbora o uspostavljanju konzervativnog portfolia.

"Recesija koja je započela u svetu uticaće i na usporavanje povratka ekonomskih aktivnosti, što je takođe povezano sa mogućnošću povećanja finasijskih performansi instrumenata, posebno akcija. Pri tome je od velike važnosti sposobnost Fonda da pravovremeno rasporedi finansijske resurse i prave instrumente, što bi pozitivno uticalo ne samo na povrat, već i na najpovoljniju poziciju na tržištu za povećanje vrednosti penzijskih doprinosa“, rekao je Keka.

Stručnjak za finansije Fljorin Aljiu kaže da je Fond uložio u tržište obveznica, a pad ekonomske aktivnosti povećao je dugove mnogih zemalja članica Evropske unije. Kritikovao je Fond zbog netransparentnosti.

"Moramo znati detalje o bilo kakvim rizicima i mogućnosti gubitka, a ne samo objavljivati gubitke na zvaničnoj veb stranici Fonda. To je neprihvatljivo. Nakon okončanja pandemije, treba liberalizovati drugi penzioni stub da građani biraju fond gde žele da uplaćuju svoje doprinose“, rekao je Aljiu.

Fond je 2019. godinu završio sa pozitivnim učinkom investicija. Dobit od investicija je iznosio 161 milion evra, prenosi Koha.

Izvor: KIM Radio

FondTrustpenzijedoprinosikoronavirusKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva