:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2021   9:50

0

249

Kurti već prekršio obećanje o zaštiti srpskih svetinja

Pismo puno “obećanja” ili realno stanje stvari na terenu. Zaštita na papiru ili tužna istina da je samo od početka 2021. godine oskrnavljeno 12 pravoslavnih crkava – bez reakcije iste vlade u čije ime aktuelni premijer Aljbin Kurti sada obećava zaštitu.

I da li se mastilo na papiru osušilo u kojem je Kurti obećao igumanu manastira Sveti Dečani da će “zaštiti pravoslavne crkve na Kosovu”, a oskrnavljena je i crkva Svete Petke u selu Donja Šipašnica, opština Kamenica. Toliko o zaštiti i obećanju.

To je ista vlada kao i sve prethodne u poslednjih pet godina, koja uspešno ignoriše presudu Ustavnog suda, kao i zahteve zemalja Kvinte o vraćanju 24 hektara manastiru Visoki Dečani, istom onom koji bi sada da poseti aktuelni premijer. 

Podsećanja radi, u pismu upućenom Savi Janjiću, Kurti navodi sledeće:

„Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu“, napisao je lider Samoopredeljenja.

Da podsetimo, na KiM je od 1999. porušeno, oskrnavljeno, opljačkano više od 150 pravoslavnih hramova…Mnogi I dalje nisu obnovljeni. Neke, poput crkve Svetog Jovana Preteče u Samodreži, lokalni Albanci korist kao javni toalet. 

Upravo je to mesto odakle bi Kurti trebalo da “krene u ispunjenje” svog obećanja o zaštiti pravoslavnih svetinja. A, onda da krene redom i obiđe sve porušene hramove širom Kosova i Metohije. 

Tu se drži reč o zaštiti, a ne u Visokim Dečanima koje štiti Kfor. Jer da ga ne štiti, ko zna šta bi s dogodilo s ovom svetinjom koja je u više navrata bila na meti napada od 1999. godine.

Treba li, a očigledno treba, da podsetimo na pogrom iz 2004. godine. Da li se ijednom do sada Aljbin Kuti setio popaljenih svetinja u napadu razularene gomile. Izrazio žaljenje? Reagovao, makar u poslednjih nekoliko meseci, na neko od mnogobrojnih saopštenja “lokalnih istoričara” da su srpski manastiri ustvari albanski.  

Zaštita od strane Prištine traje od 1999. i “do sada je uspešno zaštićeno više od 150 pravoslavnih svetinja”. Neka, hvala.  

Izvor: Kosovo online

KiMKurtisrpske crkve i manastiri na KiMSava Janjić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva