:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2020   15:50

0

163

Lajčak će pokušati da bude neutralan, razumeće i stav Srbije

Miroslav Lajčak, imenovan za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, pokušaće da se ponaša kao neutralan pregovarač što ide u prilog Beogradu, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, uz objašnjenje da da pod neutralnošću smatra da će on uvažavati i interese Srbije.

"Imaće razumevanje za našu poziciju, neće biti jednostran, što je možda njegova ključna karakteristika jer imali smo iskustva sa ljudima koji su se veoma jednostrano ponašali i podržavali Prištinu", navodi Drecun.

Kako kaže, ne sme se sumnjati da Lajčak veoma dobro poznaje situaciju, da je čovek koji ima dovoljno energije, da je preduzimljiv i da je sposoban politički pregovarač.

"Ako je Miroslav Lajčak imenovan za Specijalnog predstavnika EU samo da bi EU parirala SAD i da ne budu marginalizovani, onda mu neće pomoći ni to što ima ogromno iskustvo, niti to što je dinamičan i što dobro poznaje prilike. Ako pak, zvaničnici EU žele da Lajčak pokrene neke stvari da EU vrati veoma aktivno u igru, onda ćemo ići drugim putem", ocenjuje Drecun.

Jer, pitanje je kolika je njegova moć da utiče na ključne ljude i organe u EU i da li će uspeti da za razliku od onih koji su do sada rukovodili tim procesom ipak pomeri stvari sa mrtve tačke, kaže Drecun, jer, dodaje,pokazalo se da je EU pala na ispitu svoje takozvane meke moći jer nije uspela da natera Prištinu na racionalno političko

Prema mišljenju Drecuna, Lajčak EU može da vrati na prvu poziciju kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine u odnosu na SAD, onoliko koliko to Amerika bude dozvolila.

"Sada svim ovim rukovodi Vašington, napravili su neke pomake, izvršili pritiske da se prekomponuje unutrašnja politička scena u Prištini da bi oslobodili taj prostor za ukidanje taksi. Uradili su nešto što EU nije bila spremna, niti sposobna da uradi", kaže.

Drecun dodaje da je Vašington zapretio Prištini sankcijama ako se ne ponaša onako kako se od nje očekuje.

Kako kaže, SAD je ubrzo počela i praktično da sprovodi to čime su pretili, a to je prevashodno uticalu na unutrašnju političku scenu u Prištini.

Drecun naglašava i da se ne treba zaboraviti da Vašington stalno ističe da treba stvoriti uslove da se dođe do nastavka razgovora i da su oni upravo na tom planu angažovani, odnosno da će iskoristiti moć da dve strane dođu za sto, da neće nametati rešenje, a da ako dođe do nastavka pregovora, onda EU treba da bude ta koja će opet rukovoditi samim razgovorima.

"SAD ne žele da izguraju u potpunosti EU, ali stavljaju do znanja da su oni ti koji vode igru i da jedini imaju moć da pomaknu stvari sa mrtve tačke", zaključuje Drecun.

Izvor: Танјуг

DrecunKiMLajčakdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva