:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2022   14:09

0

144

Lajčak: Poseta Petkovića KiM morala da bude odobrena

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je u pismu Kancelariji za Koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s Prištinom (KORD) da je nedavna poseta direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića pokrajini povodom ustoličenja patrijarha Porfirija morala da bude dozvoljena, jer je najavljena u skladu sa svim sporazumima, pišu "Novosti" pozivajući se na diplomatske krugove.

Petković je, nakon što su mu vlasti u Prištini bez obrazloženja zabranile da prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija, preko nadležnih službi o takvom kršenju sporazuma obavestio i Lajčaka.

Kako je potvrđeno "Novostima", posrednik u dijalogu je u uzvratnom pismu jasno naveo da „potpuno razume da je ova ceremonija bila od izuzetnog značaja i za Srpsku pravoslavnu crkvu i za gospodina Petkovića lično".

"Što se EU tiče, poseta gospodina Petkovića bila je odgovarajuće najavljena, u skladu sa procedurama dogovorenim u okviru strana u dijalogu i stoga je trebalo da bude dozvoljena od strane kosovskih vlasti", navodi se u pismu koje je potpisao Lajčak.

Dodaje se da će Lajčak to pitanje pokrenuti i pred vlastima u Prištini i istaći da „dogovori o zvaničnim posetama moraju da budu poštovani, kao što je slučaj i sa svim ostalim sporazumima u dijalogu“.

Izvor: T a n j u g

KiMLajčakdijalog Beograda i PrištinePetkovićposetazabrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva