:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Januar 25, 2023   22:15

0

32

Lajčak u Prištini: Vodimo odvojene razgovore sa dve strane, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras u Prištini da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.

 

,,Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beogradu. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja, jer je suština sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije", naveo je Lajčak.

Lajčak je, u   emisiji ,,Rubikon" na televiziji Kjan,  na pitanje novinara  šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

On je istakao da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

„Ovaj proces je u velikoj meri u fokusu međunarodne zajednice. Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud“, objasnio je Lajčak.

Dodao je da će, kada obe strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski predlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

„Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno I sprovedu”, podvukao je Lajčak.

,,Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima, predlog je najbolji mogući", rekao je Lajčak i dodao  da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate i potpišu predlog.

,,Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno. Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima. Imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Lajčak.

Komentarišući izveštaj srpskog lista Danas, koji je pre nekoliko dana objavio verziju plana za obe strane, Lajčak je odgovorio:

,,Blizu je, ali nije isto. Da se ne igramo s tim, to je filozofija”.

Ističe i da je predlog najbolji mogući.

„Imali smo veoma ozbiljnu diskusiju zašto je ovaj predlog dobar. Zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog i po tome šta će doneti, kakve će biti posledice postizanja dogovora i šta možemo očekivati ako se ne postigne dogovor“, rekao je on.

Dodao je da se vratio da nastavi razgovore.

Lajčak je rekao i da je predlog sadrži 11 tačaka, a da je najbolji način da se nazove predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

,,Ja sam predstavio plan u septembru i prvo smo razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Onda sam u decembru predstavio ažurirani plan, sa komentarima koje smo dobili od Vlade Kosova. Prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom. Kao što znate, sastanak je trajao dva i po sata, bila je duga diskusija, a ambicije su da se zaustavi ciklus kriza kako bi se fokusirali na normalizaciju”, rekao je Lajčak.

Na pitanje koliko se sadašnja verzija promenila u odnosu na prvi nacrt, Lajčak je rekao da pojedini tekstovi koji su prezentovani u medijima nisu bili tačni.

“Ja sam se posle prvog izlaganja vratio, u Prištini i u Beogradu smo razgovarali i tražili komentare, a zatim smo pokušali da ih ugradimo. Vrlo jasno smo rekli da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je on sačinjen sa najboljim namerama, kako doći do normalizacije odnosa”, naveo je Lajčak.

Lajčak je dodao da je poslednji sastanak bio suštinski fokusiran na evropski predlog, kao način za prevazilaženje kriza i fokusiranje na normalizaciju odnosa.

,,To je bila naša rasprava, razdvojena sa Vladom Kosova i sa predsednikom Srbije, a naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan. Zato je prošli petak bio važan, jer smo imali suštinske razgovore sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem“, rekao je Lajčak.

On je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svojim izjavama posle susreta sa njim i četvoricom predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije izneo jasan stav po pitanju evropskog predloga.

,,Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu," rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

,,Kada ih okupimo, Beograd i Prištinu,  očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao i da predlog ostavlja neka pitanja nerešena, ali da sadrži rešenje za mnoge probleme.

Dodao je da predlog nije kraj priče, koja se nastavlja pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa za sva otvorena pitanja.

Lajčak je naglasio i da bi voleo da se sporazum potpiše što pre.

„Voleo bih da se ovo uradi što pre. Naučio sam neke stvari u politici, politička pažnja nikada nije previše usmerena na neko pitanje u regionu”, ukazao je on.

Izvor: Tanjug ; foto: EPA

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva