:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2021   10:29

0

123

Milašinović: Predsedavanje Izvršnim savetom Uneska veći prostor za lobiranje protiv članstva Kosova

Predsednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović smatra da izbor ambasadorke Srbije pri Unesku Tamare Rastovac Siamašvili za predsedavajuću Izvršnog saveta te organizacije daje veći prostor za lobiranje protiv eventualne kandidature Kosova za punopravo članstvo u Unesko. 

 

Milašinović je za Kosovo onlajn rekao, da je izbor ambasadorke za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska veoma značajan zbog toga što je Izvršni savet organ upravljanja Uneska, koji priprema glavni organ, a to je generalna konferencija i uvek Izvršni savet zaseda pred generalnu konferenciju i za nju priprema program. 

"I mi na taj način dobijamo na vremenu, ukoliko bi Kosovo konkurisalo za mesto stalnog člana Uneska regularni put bi bio preko Izvršnog saveta. Na taj način bismo imali informacije ranije, mogli bismo da  spremimo taktitu i imali bismo veći manevarski prostor kada je reč o prijateljskim državama i lobiranju za našu stvar, a protiv kandidature tzv. Kosova za punopravo članstvo u Unesko", kaže Milašinović.

Smatra da je i u perspektivi pozicija Srbije bolja za ograničavanje Kosova u članstvu, nego što je druge strane, odnosno Prištine, za članstvo u Unesku.  

"Budući da smo imali aktivnost u Izvršnom savetu i do sada i da trenutni ustav Uneska ne ograničava broj manadata u Izvršnom savetu znači da se možemo nadati da ćemo biti članica Izvršnog saveta i posle dve godine i naša perspektiva je bolja za onemogućavanje Kosova u članstvu, nego što je druge strane za članstvo”, rekao je Milašinović.

Ocenio je da je izbor Rastovac Siamašvili za predsedavajujućeg Izvršnog saveta rezultat  posvećene i pojačane aktivnosti Srbije u Unesku u poslednjih nekoliko godina što je, smatra, doprinelo porastu ugleda Srbije i postovanju njenih interesa.

Na pitanje o povratku bivše albanske ambasadorke Besijane Kadare u Unesko iz ugla potencijalne kandidature Kosova u Unesko, Milašinović navodi da "naš strah" u vezi sa lobiranjem treba uvek da bude u odnosu na najmoćnije države sveta, a ne od Albanije, bez obzira ko je njen ambasador.

Podsetio je da je albanska ambasadorka Kadare bila u Unesko 2015. i da je tada država Albanija podnela formalni zahtev za članstvo Kosova u Unesko. 

"Njena aktivnost je tada bila posvećena, ali principijelna. Tada su, na primer, daleko agresivniju kampanju za prijem tzv. Kosova vršili Englezi, nego što je Albanija. Zato mislim da Albanija kao država nema potencijal da u Unesku uradi značajno lobiranje za prijem tzv. Kosova, već da to uvek imaju najmoćnije države sveta koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova, kao što su Velika Britanija, SAD, Francuska i Nemačka. Naš strah u vezi sa lobiranjem treba uvek da bude u odnosu na najmoćnije države sveta, a ne od Albanije, bez obzira ko je njen ambasador”, rekao je Milašinović. 

Izvor: Kosovo Onlajn

Goran MilašinovićUNESKOKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva