:

:

TV Most

Foto: Kurir

clock

Februar 08, 2021   13:01

0

119

Milivojević: Velika Britanija ostala aktivna na Balkanu, oko Kosova biće na liniji Vašingtona

U narednom periodu treba računati na aktivniju ulogu britanske diplomatije i politike Londona na ovim prostorima po pitanju KiM, kao samostalnog činioca i nekoga ko pretenduje da deluje kao globalni akter, imajući u vidu da je Velika Britanija stalna članica Saveta bezbednosti UN, rekao je za Kosovo Onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Velika Britanija će ostati aktivna i kroz Kvintu, ali i u svakom drugom smislu, imajući u vidu da se kosovsko pitanje u krajnjem slučaju ne može na kraju rešiti bez njenog glasa. Sa tim treba svakako računati", ukazao je Milivojević.

On je naglasio da nije namera Britanije da istisne Francusku sa ovog područja, jer sada nastupa samostalno, a Francuska ipak nastupa u okviru EU.

"S obzirom da Srbija jača odnose sa Francuskom, u tom smislu britanska politika svakako bi se pojavila kao konkurentska politika i svakako treba računati s tim da britanska politika i delovanje u ovom regionu podrazumeva pre svega suzbijanje ruskog uticaja, ali i punu saradnju sa Amerikancima. Treba računati u narednom periodu na stratešku koaliciju i interes na relaciji London – Vašington kada je reč o ovim prostorima i mislim da će britanska politika uglavnom biti koordinirana i usaglašena sa američkom", rekao je Milivojević.

U tom smislu treba gledati i ono što je britanski interes vezan za KiM, kaže on i navodi da je to u prvom redu priznanje, što misle i Amerikanci i Britanci.

"Kada je reč o izborima i izbornim rezultatima Britanija ima razumvanja za sve one strukture i snage koje se zalažu za rešenje koje podrazumeva priznanje i pune evroatalnske integracije. Ne samo ulazak u EU nego i u NATO. To je britanska politika takođe. Britanci su i pre izlaska iz EU bili aktivni ovde i stvarali pozicije za svoj nastup. Britanija neće direktno učestvovati u dijalogu Srbije i Kosova, pošto je EU posrednik, ali će u svakom slučaju nastojati da bude u toku da prati i biće na onoj liniji na kojoj je i Vašington. Biće prisutna i kao podrška i kao neko ko svojom politikom doprinosi onome što su američki ciljevi", smatra Milivojević.

Podseća da je Balkan uvek bio u sferi britanskih interesa i uvek je bio skoncentrisan na antirusku politiku.

"London Srbiju tretira kao prorusku, odnosno produženu ruku ruske politike", istakao je Milivojević.

On je podsetio da je bivša britanska premijerka Tereza Mej 2018. godine u vreme kada je Bugarska predsedavala EU, u svom govoru u Skoplju rekla da Velika Britanija apsolutno smatra da je Balkan prostor od njenog interesa i da će tu nastaviti da bude prisutna i kad izađe iz EU, te da će se skoncentrisati na suzbijanje ruskog uticaja.

Izvor: Kosovo online

KiMMilivojevićEUVelika Britanija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva