:

:

TV Most

clock

April 08, 2022   11:17

0

130

Mladi aforističar Jovan Zafirović u ponedeljak gost “Akvarijusa”

Aforističar, satiričar i pisac Jovan Zafirović, ovogodišnji dobitnik Vibove nagrade koju list „Politika” dodeljuje najboljem mladom satiričaru, biće gost mitrovačkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u ponedeljak 11. aprila 2022. godine u 20 časova.

U programu posvećenom aforizmu i satiri, pored Zafirovića, učestvovaće i novinar Žarko Joksimović.

Ulaz je slobodan.

Vibova nagrada lista „Politika“ je najprestižnije odličje koje mladi satiričar u Srbiji može da dobije. Ove godine ona je pripala dvadesetčetvorogodišnjem satiričaru, aforističaru i piscu, studentu sociologije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, Jovanu Zafiroviću iz Donjeg Korminjana (Ranilug). Nagrada mu je uručena prošlog meseca u prostorijama najstarijeg dnevnog lista u Srbiji. Zafirovićevi aforizmi su tokom prethodnih godina objavljivani u svim značajnim listovima koji neguju ovaj književni izraz – u „Politici“, „Večernjim novostima“, „Enigmatici“…

Kako je istakao žiri Vibove nagrade, fokus Zafirovićevog satiričnog stvaralaštva je na društvenim nepravdama, socijalnim razlikama, hipokriziji, raskoraku između obećanog i ostvarenog. Piše o problemima mladih, o njihovom iseljavanju, o korupciji u raznim društvenim oblastima… Umešno i beskompromisno ispisuje komentare koji su i aktuelni i vanvremenski, konkretni, opšti, ozbiljni i humorni. I zabavni i opominjući. On je vesnik novog talasa u srpskoj satiri koji se oslanja na tradiciju prethodnika, ali koji u tematici, formi, stilu i sadržaju donosi i nešto novo, drugačije, sveže.

Mladi aforističar i pisac je autor i zbirke rodoljubive poezije „Tri božura”, knjige priče za decu „Šta ćeš da budeš kada porasteš” i poezije za decu „Dragi dnevniče”.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMPKC "Akvarijus"Jovan ZafirovićŽarko Joksimović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva