:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2023   10:18

0

214

Može li Priština da nastavi sa procesom oduzimanja zemlje u vlasništvu Srba na severu?

Vlada u Prištini pustila je u proceduru novi Nacrt zakona o eksproprijaciji u kome je u izgradnju infrastrukturnih objekata od javnog interesa uvrstila poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe bezbednosti, uključujući i područja i zemljište oko samih objekata. Sagovornici Kosovo onlajna smaraju da Priština izmenom tog zakona želi da nastavi sa otimanjem srpskog zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, i da opravda, kako navode, nelegalnu eksproprijaciju. 

Zakon o eksproprijaciji koji je još uvek na snazi dozvoljava oduzimanje zemljišta zarad izgradnje infrastrukturnih objekata od javnog interesa, što se odnosi na izgradnju bolnica, škola, ulica, mostova, vodovoda, fabrika.

I pored toga, Vlada u Prištini odlučila je 1. februara da otpočne radove na izgradnji policijskih baza na uzurpiranoj imovini Srba iz opštine Leposavić i Zubin Potok.

Meštani tih opština i vlasnici parcela poručili su tada da neće dozvoliti da na njihovoj zemlji budu izgrađene baze za specijalne jedinice Kosovske policije, nakon čega su podneli tužbu protiv te odluke kosovske vlade.

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić istakao je da je odluka o eksproprijaciji na severu protivpravna i protiv volje vlasnika zemljišta.

On je naveo da je eksproprijacijom izvršeno pravno nasilje uz upotrebu oružane sile nad Srbima iz opština Leposavić i Zubin Potok, iz čega se može zaključiti da su svi novoizgrađeni objekti na otetoj srpskoj zemlji nelegalni.

Foto: TV Most

"Iako smo od samog početka ukazivali na pravno nasilje, protivzakonitost i nelegalnost postupaka vlade iz Prištine, danas je više nego jasno da su sve dosadašnje odluke oko ekspropijacije zemljišta na katastarskim parcelama u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao i izgradnja objekata, odnosno policijskih baza na tim katastarskim parcelama protivzakonite, protivpravne, diskriminatorske i, ono što moram da napomenem, protiv volje vlasnika zemljišnih parcela kao i većinski srpskog stanovništva. Jednostavno, odlukama o ekspropijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok kako onih iz avgusta prošle godine, tako i onih odluka iz januara i februara ove godine vlasti iz Prištine grubo su prekršile sopstvene važeće zakonske propise i procedure, i što moram da napomenem, da su sve ove prtovzakonite odluke sprovodili i pokušavali da sprovode uz upotrebu i angažovanje do zuba naoružanih specijalnih policijskih jedinica čiji sastav čine isključivo Albanci, što je takođe u suprotnosti sa važećim pravnim aktima, jer je etnička struktura stavnovništava u ovim opštinama na strani većinski srpskog naroda, iz čega se prosto zaključuje da je u ovom slučaju izvršeno klasično pravno nasilje uz uptrebu oružane sile nad vlasnicima zemljišta kao i svim ostalim stanovnicima ovih opština. Takođe, iz svega se zaključuje i da su svi ovi novosagađeni objekti i policijske baze na ovom uzurpiranom i otetom zemljištu nelegalni", rekao je Todić.

Prema njegovim rečima, to što je kosovska vlada uvrstila u proceduru novi Nacrt zakona o eksproprijaciji pokazuje da Priština neće odustati od uzurpiranja srpske imovine, bez obzira na reakciju dela međunarodne zajednice.

"Imajući u vidu da su protiv svih ovih protivzakonitih odluka o eksproprijaciji zemljišta podnešene tužbe kod nadležnih pravosudnih organa, koji se do današnjeg dana nisu izjašnjavali po predmetima, bez obzira na stavove i protivljenje vlasnika i nosioca prava svojine nad predmetnim zemljišnim parcelama da im se oduzima imovina, bez obzira i na stav dela međunarodne zajednice i pojedinih međunarodnih organizacija i njihovih saopštenja gde se ističe važnost poštovanja osnovnih ljudskih prava, prava na uživanje u sopstvenoj imovini i ukazivanje na važnost poštovanja zakona, imajući u vidu ponašanje, delovanje i preduzimanje u mnogim slučajevima jednostranih poteza i akcija vlasti iz Prištine u protekle dve godine, kao i saznanje da je vlada uvrstila u proceduru nacrt novog zakona o ekspropijaciji, sve ukazuje da Priština neće odustati od svojih namera i procesa da oduzima i uzurpira imovinu i zemljište u našim opštinama", dodao je Todić.

On je naveo da, kako bi se pristupilo proceduri eksproprijacije zemljišta mora se jasno navesti razlog kao i cilj zbog čega se sve te radnje preduzimaju, odnosno da se navede koji je to javni interes zbog kojeg je poterebno izvršiti eksproprijaciju zemljišta. 

"Međutim u ovom slučaju gde se uzurpirala i oduzela imovina i zemljište u predmetnim katastarskim zonama u opštini Leposavić i Zubin Potok, vlada iz Prištine pozivajući se na zakon o eksproprijaciji koji je na snazi, u jednoj rečenici navodi da se sve ove procedure pokreću zbog izgradnje infrastrukturnih objekata od javnog interesa, za šta je jasno naznačeno u jednom od članova zakona koji su to objekti i kada se primenjuje - izgradnja objekata za obrazovanje, zdravstvo, izgradnja saobraćajnica, puteva, ulica, mostova, vodovoda, kanalizacionih sistema, fabrika i proizvodnih pogona itd", naglasio je Todić.

Prema njegovim rečima, očigledno je da Priština novim zakonom o ekspropijaciji ima nameru da legalizuje otimanje objekata i zemlje srpskih domaćina i da legalizuje izgrađene i izgradnju novih policijskih i vojnih baza za potrebe specijalnih jedinica. 

"Ono što dodatno zabrinjava jeste da Priština ovim novim zakonom može da uzurpira i otme bilo koji objekat i komad zemlje za koji smatra da im je potreban za realizaciju nečeg i nekog plana što je za Prištinu od javnog interesa u ovom slučaju izgradnja novih policijskih i vojnih baza što podrazumeva dodatnu  militarizaciju četri opštine na severu. Na sve ovo ukazuje jedan član nacrta novog zakona o ekspropijaciji u kome se navodi da se legitimni javni interes odnosi na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe bezbednosti, uključujući i područja i zemljište oko samih objekata. Nema sumnje da je ovo još jedna jednostrana, nepromišljena i krajnje sramna namera vlasti iz Prištine koja je usmerena protv stavova i volje većinski srpskog stanovništa, koja će sigurno dodatno uticati na pogoršanje i onako loše situacije na terenu koju imamo u ove četri opštine na severu", kaže je Todić. 

Naglašava da interes i jednog stanovnika opština na severu nikada nije bio, niti će ikada biti, da se na oduzetoj zemlji gradi bilo kakva policijska ili vojna baza. 

"Sa sigurnošću ovo tvrdim, a ovo je stav i mišljenje svakog stanovnika naših opština, što se mora imati na umu. Svakako da sve ovo ne doprinosi izgradnji poverenja i normalizaciji celokupne političko bezbednosne situacije koju trenutno imamo", istakao je Todić.

Cilj Prištine je, smatra Todić, da novim zakonom legalizuje i po sopstvenim pravilima nastavi sa uzurpacijom i otimanjem srpske zemlje, kao i da se obračuna sa srpskim naraodom koji želi da živi na svojoj zemlji.

"Oni nisu pretnja nikome, samo su mirno, ali i odlučno stavili do znanja svima, da brane svoju zemlju, svoju dedovinu i jasno rekli ne otimačini", rekao je Todić.

Kako je naglasio, ako se strepnje da će Priština nastaviti u svojoj nameri ostvare, biće preduzete sve pravne mere u zaštiti srpske zemlje.

"Ukoliko Priština nastavi sa pravnim nasiljem i nastavi sa otimanjem imovine, mi ćemo kao i pre par meseci  biti uz naš narod, naše domaćine vlasnike i naslednike zemlje, angažovaćemo advokate i pravni timove i uz pomoć svih pravnih mehanizama osporavati i suprostaviti se namerama Prištine u otimanju zemlje. Svakako ćemo se ponovo obratiti svim međunarodnim misijama, ambasadama i Evropskoj uniji kako bi sprečili ovo pravno nasilje koje je na pomolu. Ponoviću, srpski narod nije pretnja nikome, ali sigurno neće dozvoliti i mirno gledati da mu se otima zemlja. Ako ne bude razumevanja za stavove vlasnika zemlje i ostalog stanovništva naših opština u Prištini i kod predstavnika međunarodnih misija, nama ništa drugo ne preostaje, već da se svi zajedno, svim demokratskim sredstvima suprostavima otimanju zemlje", zaključio je Todić.

Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture istakao je da će Vlada Kosova nastaviti sa kršenjem Zakona o eksproprijaciji bez obzira što zemlja koju oduzima predstavlja izvor prihoda Srbima.


"Priština će nastaviti da krši Zakone o eksproprijaciji i nastaviće se oduzimanje zemlje Srbima na severu, jer uvek može da se nađe rešenje da je nešto prioritetno za Vladu i nešto što je važno za bezbednost, nešto što je na dobroj strateškoj poziciji i odakle mogu da nadgledaju i prate situaciju na celom severu Kosova. Nije važno što je ta zemlja Srbima bila ono od čega su živeli", navodi Radaković.

Kako dodaje, zabrinjava to što međunarodna zajednica ćuti na takve odluke Vlade Kosova.

"Brine me to što međunarodna zajednica gleda da što manje uplita ima u sve to, a mi možemo da imamo velikih problema na terenu. Ni na žalbe koje svakodnevno pristižu ne reaguje, i mislim da su one postale beskorisne, to je tako poslednjih nekoliko godina, nažalost. Međunarodna zajednica ne želi da se meša, već je sve prepustila kosovskim institucijama", izjavio je Radaković.

Prema njegovom mišljenju, meštani treba da nastave borbu svim pravnim sredstvima, kroz medije, kroz pritisak na Vladu, pa da čak stignu i do Strazbura kada to bude moguće.

Zastupnik vlasnika čije je zemljište uzurpirano, advokat Nebojša Vlajić istakao je da nema novih informacija o izmeni Zakona o eksproprijaciji, ali da za to, svakom slučaju, ne postoje nikakvi objektivni razlozi.


"Zakon koji je na snazi dozvoljava eksproprijaciju, ali uz strogo određene uslove koje Vlada Kosova nije poštovala. Ako zbog toga menjaju zakon, rekao bih da je razlog da se pokrije ona nezakonitost koja je urađena", rekao je Vlajić.

Na pitanje da li kosovska vlada izmenom pomenutog zakona može da nastavi sa uzurpacijom zemljišta, Vlajić navodi da ona sama donosi odluke i da događaji iz prošlosti ukazuju na to da "može da radi šta god poželi".

"Vlada je svemoguća i mnogo puta su dokazali da se ne obaziru na propise koje su sami doneli, ako im neki propis smeta, oni ga ignorišu, kao što je u ovom slučaju. Ako im i to nije dovoljno, oni promene zakon. To znači da oni mogu da rade šta god hoće. Mi smo podneli tužbe protiv tih odluka, ali sudovi o tome još uvek ne reševaju", izjavio je Vlajić.

On je naveo da će o daljim koracima odlučiti kada i ukoliko Zakon o eksproprijaciji bude izmenjen.

"Ljudi su nezadovoljni, ne mire se sa tim. Tu se ne radi o naknadi za oduzeto zemljište, niko od vlasnika ne želi njihov novac. Hoće da im zemlja bude vraćena, da je koriste nesmetano. O tome mora da se vodi računa. Ako Vlada Kosova želi da gradi određene objekte, postoji dosta opštinskog zemljišta, pa neka grade tamo, ne moraju da uzurpiraju privatno zemljište", zaključio je Vlajić.

Izvor: Kosovo online; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMLeposavićZubin PotokTodićRadakovićVlajićeksproprijacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva