:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Oktobar 22, 2023   14:19

0

186

Na Sajmu knjiga otvoren štand Kancelarije za KiM; Petković: Kad je najteže, bivamo snažniji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković u Hali 1a Beogradskog sajma, svečano je otvorio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Na sajmu će i ove godine biti predstavljeno izdavaštvo i stvaralaštvo Srba sa Kosova i Metohije.

Petković je na otvaranju rekao da će tokom trajanja sajma biti održano više od 70 promocija književnih i naučnih radova, a učestvovaće i više od 30 najrazličitih izlagača, izdavača sa prostora Kosova i Metohije.

"Zašto sam vam ovo rekao? Rekao sam vam da bih ukazao na jedan paradoks, koji u našem slučaju možda i nije paradoks, već stvar našeg identiteta i naše srpske prirode. A to je da, kada je i najteže i kada vrše teror nad našim narodom na Kosovu i Metohiji, mi se podižemo i bivamo i jači i snažniji. Verovali ili ne, upravo u ovim teškim vremenima mi imamo i najznačajnije i najveće stvaralaštvo srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije, koje želimo ovom prilikom da vam prezentujemo", naveo je Petković.

On je istakao da smo mi smo slobodarski narod, da je u biti našeg naroda borba za slobodu i to je ono što nas određuje svih ovih godina, decenija i vekova, a tako će i ostati.

"Svaka okupacija ima svoj rok trajanja, pa će i ova od strane Aljbina Kurtija prema srpskom narodu proći. I to vrlo brzo. Država Srbija je uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, uz svoju crkvu na Kosovu i Metohiji, jer jedino tako možemo da opstanemo. Nema naš narod u koga drugog da gleda do u svoj Beograd i svog predsednika Aleksandra Vučića", istakao je Petković.

Svečanosti je prisustvovao i episkop novobrdski Ilarion, koji je tom prilikom rekao da mu je drago da se u duhu sabornosti praznuje pisana reč koja dolazi iz našeg unutrašnjeg logosa, onog slova koje je postojalo vekovima i pre pisane reči, jer čovek je, kako kaže, biće reči.

"Neka bi se ta reč života utisnula u srcima svih nas. Da praznujemo to slovo Božije u sebi, taj logos koji prepoznajemo i u drugome, prepoznajemo ga i u večnom Bogu i on nas privlači, ali nas privlači i kroz drugoga", naveo je episkop novobrdski.

Ilarion je istakao da je saradnja crkve i Kancelarije za Kosovo i Metohiju primer koji može da se iskoristi u različitim prilikama kao obrazac kako treba da sarađuju crkva i država, posebno u nemogućim uslovima, na prostoru koji izgleda kao da se sužava.

Svakog dana od 22. do 29. oktobra na štandu Kancelarije za KiM u Hali 1a u okviru 66. Sajma knjiga publici će se predstaviti pesnici, umetnici i naučnici sa teritorije Kosova i Metohije, kao i književnici i naučni radnici koji se u svom stvaralaštvu i naučnim radovima bave pitanjem Kosova i Metohije.

Na ovaj način, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kao i ranijih godina, posetiocima Sajma pružiti uvid u bogatstvo naučnog, kulturnog i umetničkog stavralaštva naše južne pokrajine.

Ove godine na Sajmu knjiga u Hali 1A biće organizovano više od 70 promocija književnih i naučnih dela autora sa Kosova i Metohije, dok će se na štandovima Kancelarije u Hali 4 predstaviti 30 izdavača sa teritorije Kosova i Metohije.

Izvor: TV Most ; Foto: TV Most

Petar PetkovićSAjam knjigaštandKancelarija za Kim
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva