:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Maj 27, 2020   13:01

0

226

Na severu KiM epidemiološka situacija stabilna

Posle dužeg perioda bez novoobolelih na Kosovu i Metohiji, sinoć je registrovan jedan slučaj pozitivan na koronavirus. Epidemiolozi i infektolozi ističu da je epidemiološka situacija stabilna,ali da  građani i dalje treba da poštuju preporučene mere zaštite.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nekoliko dana nije bilo novoobolelih, a u poslednja 24 časa registrovan je jedan slučaj pozitivan na kovid 19. I pored toga, epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, ističu epidemiolozi.

“Trenutna situacija je dosta dobra, stabilna je, pod kontrolom je, danima nismo imali pozitivnih slučajeva. Sinoć, posle nekog vremena, imamo jednog pozitivnog na kovid 19, što nije neočekivano, jer će se pojedinačni slučajevi javljati u narednom periodu, što nije zabrinjavajuće. Testiranja i dalje radimo, jer epidemija još uvek nije za nama, i dalju su sve mere na snazi, s tim što je manji broj uzoraka, a mi smo uigraniji, pa sve mnogo bolje funkcioniše nego na početku”, istakao je epidemiolog dr Aleksandar Antonijević.

Tokom trajanja pandemije, na Infektivnom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica, hospitalizovano je 57 pacijenata zaraženih koronavirusom, a trenutno je na lečenju jedan novooboleli.

“U Kosovskoj Mitrovici i severnom delu Kosova i Metohije smo imali 116 osoba koje su bile pozitivne na kovid infekciju. Od tog broja 57 osoba je bilo hospitalizovano, znači 50% od pozitivnih osoba, koje su imale kliničku sliku koja su zahtevala hospitalizaciju, a to su najčešće bile upale pluća. Bilo je naporno, bilo je puno posla, teških pacijenata, nažalost 10  smrtnih slučajeva, 105 osoba je izlečeno, ali moram da se pohvalim da na infektivnom odeljenju  nijedno zdravstveno lice i nemedicinski kadar  nije bilo pozitivno na kovid 19”, rekla je Danica Radomirović, načelnica Infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica.

Iako je epidemiološka situacija stabilna, savet građanima je da i dalje koriste zaštitna sredstva, jer je prevencija najbolja zaštita od virusa.

Izvor: TV Most

KiMepidemiološka situacijakoronavirusAleksandar Antonijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva