:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2023   14:12

0

112

Nemec: Kolega Bilčik i ja idemo u Beograd sa optimizmom

Evropski poslanik iz grupe socijalista i demokrata Matjaž Nemec izjavio je da on i njegov kolega i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik sa optimizmom dolaze u Beograd na susrete sa srpskim poslanicima.

Iz njihovih kabineta juče je za T a n j u g potvrđeno da će boraviti u Beogradu 26. i 27. januara.

"Mi putujemo i Beograd sa optimizmom. Razgovaraćemo sa svim predstavnicima srpske politike. Između evropskih i srpskih parlamentaraca mi imamo dijalog. Zaista je dobro da i oni između njih imaju dijalog. Ovaj dijalog je potreban za napredak. Potrebna je i odluka srpskih vlasti ako žele biti deo EU, da stvarno iskreno razgovaraju o tome", kaže on. 

Bilčik je juče, u intervjuu za T a n j u g, izjavio da će u toku posete razgovarati od tome da Srbija treba da ispuni tri ključne stvari da bi napredovala prema EU, a to su dijalog, reforme i usklađivanje sa EU sankcijama protiv Rusije, kao i da je Beograd pokazao "puno dobre volje, ali da ta ista dobra volja treba da se vidi i u Prištini.

Nemec kaže da  dijalog nikada nije lak. 

"Mislim da ako mi u EU možemo da se dogovorimo između nas, možemo i sa Srbijom. Bilo bi dobro da se srpske vlasti odluče gde žele da budu. Da li hoće da budu deo EU u budućnosti ili ne. Mi imamo velika očekivanja od susreta u Beogradu sledeće nedelje", naglasio je Nemec. 

Na pitanje o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u EU Nemec kaže da bi evropski poslanici hteli da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu i EU i to bi bilo najbolje za sve.

"Biti deo EU donosi velike prednosti za sve. Tu nema prostora za nacionalizme nego za saradnju između naroda i to je potrebno regionu", rekao je Nemec.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

NemecBilčikdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva