:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2023   17:25

0

83

Nestao ruski opozicionar Aleksej Navaljni, advokati nemaju kontakt sa njim šest dana

Advokati ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji se nalazi na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne, rekli su da su izgubili kontakt sa svojim klijentom. Veruje se da je Navaljni bio u kaznenoj koloniji oko 300 kilometara istočno od Moskve. Advokati kažu da ne znaju gde se nalazi.

Navaljni je u avgustu osuđen na 19 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine.

Ruski opozicionar je već služio kaznu od 11 i po godina u ustanovi maksimalne bezbednosti zbog prevare i drugih optužbi koje negira.

Pristalice Navaljnog tvrde da su njegovo hapšenje i zatvaranje politički motivisan pokušaj da se uguši njegova kritika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Advokati su nekoliko puta pokušali da dobiju pristup u dve kaznene kolonije u kojima se veruje da se nalazi Navaljni. Obavešteni su da 47-godišnji Navaljni nije bio ni u IK-6 ni u IK-7 kaznenoj koloniji.

"U petak i tokom današnjeg dana, ni IK-6 ni IK-7 nisu odgovorili", navela je portparolka njegove organizacije Kira Jarmiš, dodavši da advokati nemaju kontakt sa Navaljnim već šest dana. 

Navaljni, koji je u više navrata imao ozbiljne zdrastvene probleme, poslednji put je bio zatvoren u kaznenoj koloniji IK-6 koja se nalazi istočno od Moskve.

Izvor: RTS, Si-en-en

RusijaNavaljni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva