:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2020   9:40

0

212

NVO Aktiv: Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje da prestanu sa kršenjem Zakona o upotrebi jezika

Vlada u Prištini je 28. jula objavila Odluku o novim merama za sprečavanje širenja virusa korona. U Odluci se, između ostalog, navodi da su sve osobe na KiM dužne da “primenjuju preventivne mere i preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja”. Pripadnici srpske i drugih nevećinskih zajednica na KiM, međutim, ne mogu da se informišu o ovim merama i preporukama budući da se obe institucije ističu u kršenju Zakona o upotrebi jezika i da ne objavljuju informacije na srpskom jeziku.

“Od početka pandemije, informacije koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje dostupne su gotovo isključivo na albanskom jeziku, uprkos značaju koji one imaju za zaštitu zdravlja stanovništva. Ministarstvo zdravlja već mesecima ne ažurira verziju svoje veb stranice na srpskom jeziku. Stranica COVID19 koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja takođe je gotovo nedostupna na srpskom jeziku. Nacionalni institut za javno zdravlje čak ni ne poseduje verziju veb stranice na srpskom jeziku. Sve objave na stranici ove institucije na društvenoj mreži “fejsbuk” su takođe dostupne isključivo na albanskom jeziku”, ukazuje Nevladina organizacija Aktiv.

U njihovom saopštenju navodi se i da se “saopštenja za javnost Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za zdravlje dostavljaju medijima uglavnom na albanskom jeziku bez prevoda na srpski jezik”.

NVO AKTIV i pojedini mediji su zbog se u prethodnom periodu obraćali Kancelariji poverenika za jezike povodom rada ovih institucija, ali to nije dalo rezultat.

“Budući da se pomenute institucije ne pridržavaju svoje obaveze da sve informacije objavljuju i na srpskom jeziku, postavlja se pitanje kako građani srpske i drugih nevećinskih zajednica mogu da “primenjuju njihove preventivne mere i preporuke” kada o njima ne mogu da se informišu?”, navodi se u saopštenju

U cilju zaštite zdravlja svih osoba na Kosovu, ali i poštovanja jezičkih prava, NVO AKTIV traži od Ministarstva zdravlja i Nacionalnog institut za javno zdravlje da poštuju Zakon o upotrebi jezika i obezbede prevod svih dokumenata i informacija na srpski jezik.

NVO AKTIV poziva Kancelariju poverenika da preduzme mere u skladu sa svojim nadležnostima kako kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane institucija ne bi postala praksa.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMNVO AktivZakon o upotrebi jezika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva