:

:

TV Most

clock

Maj 06, 2022   16:11

0

182

Odbornici SO Severna Mitrovica o radu skupštine, bezbednosnoj situaciji i spisku osumnjičenih Srba

Na petoj redovnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica predstavljen je izveštaj komandira policijske stanice Mitrovica sever Gorana Živkovića o bezbednosnoj situaciji u opštini kao i izveštaj o radu skupštine za 2021. godinu.

Komandir policijske stanice Mitrovica sever Goran Živković kaže da je bezbednosna situacija na zadovoljavajućem nivou

„Što se tiče bezbednosne situacije koju obuhvata Policijska stanica Mitrovica sever, možemo da kažemo da je zadovoljavajuća. Tokom prošle godine, radili smo na utvrđivanju odluke vlade u vezi kovida, i imali smo problema u poštovanju mera, zatvaranja lokala, ali to je sve prošlo. Što se tiče bezbednosne situacije na teritoriji Severne Mitrovice, možemo da kažemo da smo izgubili nadležnost nad policijskom stanicom u Suvom Dolu, koja sada pripada policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici. Mi još ne znamo koju teritoriju obuhvatamo, jer to katastarski nije uređeno“ rekao je Živković.

Govoreći o registrovanim krivičnim delima, Živković je naglasio da je situacija dobra i da je do sada rasvetljeno 60 odsto slučajeva.

„Nismo imali teških krivičnih dela, ni prošle godine ni u prva četiri meseca ove godine, a u to spadaju teška ubistva, razbojništva i ostala krivična dela koja imaju svoju težinu. U toku četiri meseca registrovana su 48 slučajeva, a najviše je slučajeva koji su okarakterisani kao „pretnja“ i „nasilje u porodici“. Rasvetljeno je 60 odsto slučajeva“ naveo je Živković.

Dodao je da je dugogodišnji problem, koji se tiče automobila i saobraćaja i dalje tu, jer je frekvencija i dalje velika, obzirom da postoji manjak mesta za parkiranje. Živković je istakao da će se u narednom periodu raditi na rešenju ovog problema kao i na postavljanju saobraćajnih znakova u našem gradu.

Odbornik Nebojša Milanović je podsetio na spisak Srba koji se sumnjiče za “rušenje Ustavnog poretka” i istakao da su prošlogodišnji protesti bili mirni i bez ikakvih incidenata.

„U skladu sa uverenjima za zajednički multi-etnički suživot, kandidovao sam se za odbornika u cilju razumevanja suživota, tolerancije, sa svim nacionalnostima koji žive na Kosovu. Naravno, pod to podrazumevam uvažavanje, poštovanje i rešavanje mnogih problema koji na Kosovu postoje. Sa ove skupštinske govornice postavljam pitanje Upravi za rešavanje teških zločina u Prištini, a u vezi građana severa Kosova, koji su osumnjičeni za „zločinačko udruživanje” u vršenju krivičnih dela, za termin „zločinačko udruživanje“ čuo sam da se koristi pred Međunarodnim sudom pravde. Nije valjda da su učesnici mirnog protesta zločinci, po rečima uprave iz Prištine“ rekao je Milanović.

Dalje u svom tekstu Uprava za istraživanje teških krivičnih dela, dodaje Milanović, za narod koristi termine „rulja“ i „huligani“, i upitao da li je to uvažavanje, tolerancija i suživot.

„Ovakav stepen netolerancije, javnog etiketiranja ljudi, posle sveopšte nesigurnosti naročito je izraženo od kada je na mesto kosovskog premijera došao Aljbin Kurti. U javnim nastupima se poziva na demokratska načela poštovanja prava Srba, a u stvarnosti objavljuje spisak Srba i „potencijalnih zločinaca“ za koje normalan život na Kosovu nije moguć“ rekao je Milanović.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je istakao da ne postoji komunikacija sa centralnim vlastima i da razume ozbiljnost problema.

„Ovakvu situaciju do sada nismo imali, da ne postoji komunikacija sa centralnim vlastima, da jednostavno centralne vlasti opštine sa srpskom većinom ne tretiraju kao ostale opštine, i postavlja se pitanje, da li su građani ovih opština ravnopravni kao i ostali građani. Ono što sigurno jeste zabrinjavajuće je priča o spiskovima, koje su centralne vlasti napravile a govore o navdonom napadu na Ustavni poredak, vezano za proteste koji su održani prošle godine u septembru“ naveo je Radojević.

„Želim da naglasim da su ti protesti bili reakcija na jednostranu odluku Prištine, kojom je ukinuta sloboda kretanja Srbima na severu Kosova. Jednom odlukom, centralne vlasti u Prištini su preko noći odlučile da sloboda kretanja za ljude na severu Kosova ne važi. Takve odluke se ne donose ako se razmišlja o građanima i ukoliko se centralne vlasti predstavljaju kao vlada svih građana, onda treba da vode računa o interesima tih građana. Nažalost, oni to nisu pokazali. Protesti koji su odžani su bili mirni protesti i nije bilo nijednog incidenta, ali izgleda da smo zbog toga krivi. Kako neko onda može da bude kriv za napad na Ustavni poredak i kakva se poruka šalje tim građanima“ upitao je  Radojević.

On je poručio da će opština nastaviti da se bori za bolji život svakog pojedinca.

„Iako od formiranja ove vlade Opština Severna Mitrovica nije dobila nijedan memorandum niti grant, niti bilo kakvu investiciju, bez obzira na sve to, mi ćemo danas, i sledeće nedelje, narednih meseci i godina nastaviti da se borimo za ulaganja, za svakog našeg sugrađanina, da Mitrovica bude ono što jeste – multietnički grad, grad ponosnih ljudi“ istakao je Radojević.

Odbornik Ivan Virijević ukazao je na probleme mladih i studenata, i rekao da među njima postoji visok stepen zabrinutosti.

„Kao odbornik, moram da prenesem zabrinutost omladine i studenata, zbog nekih fantomskih spiskova za informativne razgovore, iako niko ne zna o čemu se radi, mladi su uplašeni. Specifično je da svake godine, pred upis studenata, centralne vlasti vrše nasilje nad demokratijom u našoj opštini. U ime mladih našeg grada, kao i u svoje lično ime, pružam punu podršku vrhu Srpske liste i gradonačelniku Milanu Radojeviću, da se izbore sa svim političkim pritiscima koji stižu od centralnih vlasti i zaštite svakog pojedinca, a mi ćemo se kao i uvek, služiti demokratskim sredstvima da zaštitimo naša osnovna ljudska prava“ rekao je Virijević.

Zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić je predstavila izveštaj za prenos opštinskih prihoda u 2022. godinu.

„Obaveza nam je da prikupljene prihode od prethodne godine prenosimo u narednoj godini tako da i ove godine od strane Ministarstva finansija dobili smo zvaničnu poruku u kojoj se nalaže da iz 2021. godine u 2022. godinu prenosi iznos od 103.791 evra. U kategoriji roba i usluga 83.58 evra, u kategoriji subvencija 93.408 evra, u kategoriji renoviranja kuća i stambenih objekata 10.299 evra“ navela je Hodžić.

Predsedavajući SO Severna Mitrovica Nemanja Biševac je predstavio godišnji izveštaj o radu skupštine za 2021. godinu.

Sednici je prisustvovalo 16 od ukupno 19 odbornika.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Radio Mitrovica sever

KiMSO Severna MitrovicaGoran ŽivkovićMilan RadojevićAndrijana HodžićNemanja Biševacspiskoviseptembarski protestisudIvan Virijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva