:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Mart 28, 2024   11:27

0

91

Otvorena prva Romska biblioteka i čitaona na teritoriji opštine Gračanica

Kao što je i bilo najavljeno krajem februara na sastanku predstavnika opštine Gračanica i predstavnika programa Romakted, u Gračanici je otvorena prva romska biblioteka sa čitaonom u prostorijama Romskog obrazovnog centra.

Inicicijativu da se Romima sa teritorije opštine Gračanica omogući edukacija kroz otvaranje prve Romske biblioteke pokrenuo je savetnik predsednice opštine Saša Danić te je ideju podržala predsednica opštine prof. dr Ljiljana Šubarić a realizovan kroz program Saveta Evrope – Romakted.

Otvaranje ovakve biblioteke je velikog značaja za dalju inkluziju Roma i najviše će koristiti njihovom obrazovanju i edukaciji, kazao je na otvaranju savetnik predsednice opštine Gračanica za manjinske zajednice Saša Danić.

Danić je u izjavi za opštinsku info službu rekao da je opština Gračanica jednako posvećena svim zajednicama i da su stalna ulaganja dokaz toj tvrdnji.

On je pozvao sve manjinske zajednice sa teritorije opštine Gračanica da podnose inicijative a da će lokalna samouprava biti tu da im bude oslonac i podrška u skladu sa svojim mogućnostima koje su, kako je kazao, svakako veće uz pomoć organizacija i institucija koje su takođe spremne da pomognu.

Kako je istknuto Opština Gračanica  je preko programa SE Romakted realizovala nekoliko projekata podrške Romima na teritoriji lokalne samouprave, poput pružanja pomoći Romskim obrazovnim centrima, pokretanja radio emisije na romskom jeziku, organizacije kurseva šivenja za Romkinje i slično.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva