:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   19:57

0

165

Overena lista birača za izbore na severu KiM

Centralna izborna komisija u Prištini overila je konačnu listu birača za vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije. 

Lista sadrži 45.095 imena birača, što je, kako su saopštili, za oko 1.300 birača više nego na izborima održanim 2021. godine. 

CIK je odobrila i sadržaj i dizajn glasačkih listića. 

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), samo je dvoje Srba, kandidata za gradonačelnika, i to u Leposaviću lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović, dok je u Zvečanu nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović. 

U Zubinom Potoku kandidati za gradonačelnika su predstavnici albanskih partija, Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje lidera Aljbina Kurtija, dok je u Severnoj Mitrovici, osim predstavnika ove dve partije, u trci za gradonačelnika i predstavnik Mitrovačke građanske inicijative. 

Srpska lista neće učestvovati na lokalnim izborima koji su zakazani 23. aprila zbog, kako su nekoliko puta saopštili, neispunjenih uslova zbog kojih su napustili prištinske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje pripadnika Specijalne policije sa severa Kosova. 

Danas je prištinski premijer Aljbin Kurti potvrdio da njegova vlada blisko sarađuje sa Centralnom izbornom komisijom, da su izvršene sve neophodne prireme i da će, po njegovim rečima, svako ko pokuša da spreči demokratsku volju građana, odgovarati pred zakonom. 

Izvor: T a n j u g

KiMizborisever KiMCIK Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva