:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 16, 2019   12:21

0

479

Patrijarh pozvao na slogu, jedinstvo i istrajnost

Patrijarh srpski gospodin Irinej boravi danas u Kosovskoj Mitrovici, gde ga je  ispred hrama Svetog Dimitrija dočekao veliki broj vernika. On je sve Srbe na Kosovu i Metohiji pozvao na slogu, jedinstvo i istrajnost.

Veliki broj vernika, kao i predstavnici Srpske liste, došli su  da pozdrave poglavara SPC, koji je tokom tri dana boravka na Kosovu i Metohiji obišao Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane,  Draganac, Gračanicu, Banjsku i druge svetinje.

„Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije -i ovo je vrsta okupacija, ali to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje. To je stav crkve naše“ rekao je patrijarh u obraćanju okupljenom narodu kod hrama Svetog Dimitrija.

„Borićemo se svim dopustivim sredstvima  da odbranimo svoje i da ubeđujemo one koji tako lako dele i daju ono što nije njihovo, da promene mišljenje, a Bogu hvala ima znakova da se nešto menja u našu korist. I da Srbi i Srbija ovom drugom kosovskom prilikom, sačuvaju  ove blagopslovene prostore i narod koji ovde živi na temeljima, pored grobovva svojih, vekovima@ poru;io je poglavar SPC.

„Ne deliti se, ne svađati se. Naša tragedija kroz čitavu istoriju, bila je u tome što smo bili podeljeni i borili se za različite ideale. Moramo biti jedinstveni  i u onome što je ideal celog naroda. Svemu tome nas crkva uči.Ono što je Bog darovao moramo da čuvamo. I ono što smo primili od naših predaka,  to moramo i da uvećamo – duhovno  i moralno, i da to ostavimo u nasleđe onima koji dolaze posle nas“ poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je naglasio da  srpski narod mora biti jedinstven, sjedinjen u dobru, u ljubavi među sobom, a tu ne isključuje  ljubav prema drugim narodima.

„ Mene posebno raduje što sam bio u prilici da vidim da ovi krajevi nisu u potpunosti prazni od Srba. Posebno raduje što se ovde deca rađaju. Zato neka su posebno blagoslovene matere Kosova i Metohije. I sve matere koje decu rađaju. Niko nije u tako velikom savezu sa Bogom kao majka. Majka je saveznik Božji u najvećem čudesnom delu.  Zato neka je čast srpskim materama „ istakao je patrijarh Iriniej.

Tokom  posete Kosovu i Metohiji patrijarh Irinej je posetio i rektorat Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici gde ga je sačekalo rukovodstvo Univerziteta na čelu sa rektorom Zdravkom Vitoševićem. Njegova svetost se obratila i studentima koji su došli da ga dočekaju, a nakon kratkog razgovara patrijarh srpski Irinej je ručao sa studentima u studentskoj menzi.

Izvor: TV Most,Radio Kosovska Mitrovica

patrijarhKosovska Mitrovicaverni narodslogajedinstvoUniverzitet u PrištiniIrinej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva