:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2024   15:21

0

164

Petković: Beograd pokazao punu opredeljenost, rešenje se mora naći na političkom nivou

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema kao i da mora da se nađe rešenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou.

On je nakon sastanaka u Briselu rekao novinarima da činjenica da je u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, pokazuje opredeljenost Beograda da probleme rešava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM.

"Sastanak je pokazao da odluka CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralou dijalogu, ali obzirom da odluka CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i da je ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

"U diskusiji su predstavnici tzv CBK govorili  da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci", ukazao je Petković.

Potreban je politički nivo kako bi se našlo rešenje za dinar na KiM

Petković je rekao da rešenje za problem dinara na KiM treba tražiti na političkom nivou pošto ne mogu oni koji, kako je rekao, nemaju politički mandat, da pregovaraju o tome.

''Potreban je politički nivo za rešenje, ne može kao Besnik Bisljimi što je uradio, da ne dođe u Brisel, već da pošalje ljude iz takozvane Centralne banke Kosova da odlučuju o nečemu za šta i sami kažu da nemaju mandat'', rekao je Petković novinarima nakon sastanka u Briselu.

Dodao je da Banka Poštanska štedionica mora da nastavi da funkcioniše zajedno sa Poštom na KiM, kako bi bilo moguće da se vrše isplate Srbima ''i južno i severno od Ibra''.

''Što pre mora da se dođe do rešenja kako bi ljudi mogli da prime gotovinu, jer će, ako ne bude toga, krenuti da se iseljavaju, a onda će biti jasno da je Kurtijeva ideja bila da tom jednostranom odlukom protera Srbe'', istakao je Petković.

On je rekao da je to što Poštanska štedionica mora da ostane na KiM - realnost.

''Ne tražimo ništa što ne postoji, Štedionice već ima u sve četiri opštine na Severu, postoji i filijala u Kosovskoj Mitrovici sa 55 hiljada računa. To ne tražimo jer nam se tako hoće, to je neophodni mehanizam kada je reč o platnom prometu i finansiranju za Srbe i druge građane na KiM'', rekao je Petković.

15:36 - Bilo je važno da sastanku bude BPŠ, preko nje idu sva plaćanja na KiM

Petković je rekao je da se Beograd godinama suočava sa uslovljavanjima Prištine uoči dijaloga, ali da Beograd zna kako da se ponaša u razgovorima.

On je to rekao odgovrajaući na pitanje novinara da li je tačno da je uoči sastanaka bilo uslovljavanja iz Prištine za današnje sastanke i sastave delegacije.

"Na tom trojnom sastanku bili su predstavnici Ministarstva finansija i banke Poštanske štedionice jer je važno da se čuje njihov glas, da se vidi da nije tačno da komercijalna banka ima više srpskih računa od Poštanske štedionice. Ne znam da li su predstavnici Prištine to izneli jer nisu znali za taj podatak, ali 55.000 računa ide preko banke Poštanske štedionice", rekao je Petković.

Kako je rekao Poštanska štedionica, ima pet ekspozitura, a sva plaćanja, idu preko nje zbog čega je bilo važno da se čuje njihov glas i jer je i ona deo rešenja.

Izvor: T a n j u g; Video: T a n j u g

KiMPetkovićBriseldijalog Beograda i PrištineLajčakCBKdinar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva