:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Novembar 05, 2023   18:20

0

284

Petković: Kurti izneo najotvoreniju pretnju Srbima na KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio je danas da je Kurti danas, najavom angažovanja dodatnih 500 policajaca i 600 pripadnika "KBS" u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji. 

"Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija", istakao je Petković..

Petković navodi da Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem, poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju "neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu".   

"Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija "KBS", nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive. 

Ovo, dakle, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko "Kosovo", a jačanje policije i "KBS" je sredstvo da dođe do tog cilja", navodi Petković.     

On podseća da, osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog "Kosova", jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u  ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda.

"Kome do sada nije bilo jasno, danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike", zaključuje direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićAljbin KurtiKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva