:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 18, 2023   13:14

0

196

Petković: Kurti izneo niz laži kako bi prikrio osudu EU da je on krivac za neuspele pregovore

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas na konferenciji za medije da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti danas izneo niz neistina na račun Srbije.

 

Po Petkovićevim rečima, Kurti to radi da bi prikrio da je isključivi krivac za neuspeh prošlonedeljne runde pregovora u Briselu.

"To je nedvosmisleno nakon sastanka potvrdio i visoki predstavnik EU Žozep Borelj", dodao je Petković.

"Aljbin Kurti se batrga u svom političkom mulju, lažima i izmišljotinama. To je činjenica. I danas je, tokom konferencije za štampu koju je organizovao u Prištini, izneo niz laži i neistina kada je reč o Beogradu i samom procesu dijaloga. Naravno, Kurti sve to radi kako bi prikrio osudu koja je došla od strane EU, nakon neuspešnog razgovora u Briselu, gde je Žozep Borelj, jasno, nedvosmisleno i precizno rekao da je jedini krivac neuspeha razgovora u Briselu u četvrtak, Aljbin Kurti i Priština, koji odbijaju da formiraju ZSO već više od 10 godina", ističe Petković.

Kada Aljbin Kurti kaže da nikada neće da formira ZSO, da ne želi čak da uđe ni u razgovore o izradi Statuta za ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. godine, on je sam sebe izveo na čistac i svi vide da je on taj čovek koji ne želi nikakve pregovore, dijalog, ne želi nikakav kompris., navodi Petković i dodaje da niko od njega ne traži, kako sam Kurti govori da neće da da ZSO, jer ne može da da kafu bez šoljice, niko od njega ne traži nikakvu kafu.

"Niti su pregovori ispijanje kafa, kako to vide Kurti i Bisljimi, a opet sa druge strane, Kurti je toliko zagorčao i zakuvao život Srbima na Kosovu i Metohiji, da niko od Srba ne želi da ga vidi, a kamoli da popije kafu, sem nekih poput Rašića, koji su odavno prešli na stranu Prištine i vode računa o interesima tzv.nezavisnog Kosova", rekao je Petković.

On naglašava da Kurti ne želi ZSO, da je Kurti taj koji ne želi da razgovara o deeskalaciji, a da je  predsednik Vučić jasno pokazao da je spreman na kompromisna rešenja, da je spreman na dijalog, na razgovore, jer je to jedini način da zaštitimo srpski narod na KiM.

"Kada smo bili u Briselu, mi smo Lajčaku i Borelju dostavili i sve spiskove stradanja Srba na KiM. Od 3. juna kada EU traži hitnu i momentalnu deeskalaciju od Kurtija, mi smo imali 22 eskalatorna poteza od Prištine protiv Srba na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković. 

"Kurti govori o nekakvom administrativnom uputstvu kao koraku ka deeskalaciji. Umesto da posluša i krene u pravcu onoga što EU traži od njega u saopštenju od 3. juna, gde se jasno kaže da hitno moraju da se preduzmu mere ka deeskalaciji, da kosovska policija mora da se povuče iz opštinskih zgrada i oko zgrada, da hitno mora da se uđe u sve procedure da se održe izbori na severu KiM i da se krene sa formiranjem ZSO, uz to da lažni gradonačelnici pređu u alternativne objekte, Kurtiju ne pada na pamet da ide u tom pravcu, već naprotiv, on u danu kada imamo pregovore u Briselu, on šalje policiju u Zvečan, a SO Leposavić i SO Zubin Potok se pridružuju odluci Kosovske Mitrovice, da te srpske opštine sa severa KiM uđu u zajednicu kosovskih opština", ističe direktor Kancelarije za KiM.

Petković dodaje da se vrši lažna eksproprijacija zemljišta u Leposaviću za izgradnju policijske baze na severu KiM, da Priština želi da ugasi MTS, da i dalje zadržava srpsku robu na administrativnim prelazima i da želi da istera srpske radnike iz socijalnih službi iz srpske zgrade.

"Umesto da idu u pravcu deeskalacije, mi vidimo novo zaoštravanje na terenu od strane Aljbina Kurtija koji ne želi nikakav dogovor, kaže Pertković i dodaje da Kurti kaže da idu sa realizacijom dogovora iz Bratislave da se prisustvo policajaca smanji za 25 odsto.

"Oni su rekli da su tih 25 odto policajaca uklonili, a u stvari su ih samo pomerili 100 metara dalje od zgrada. EU kaže da mora da se ide na raspisivanje novih izbora na severu KiM, a KUrti kaže da će dati jedno javno saopštenje gde će to da zatraže. Jesu li to mere deeskalizacije? On danas kaže "sve mere koje smo doneli nemaju smisla", čime poručuje da će i dalje da nastavi da preti Srbima, kako je pretio u Briselu, a i danas na konferenciji, kada je rekao da neće Kosovo zbog Srpske liste da pati i plati, već Srbi, naglašava Petković.

Direktor Kancelarije za KiM podseća da je danas četvrti dan od neuspešne runde pregovora u Briselu, a da niko od međunarodne zajednice nije reagovao na Kurtijev napad na srpski narod.

"Mi progovaramo u nemogućim uslovima, jer je samo jedan dan prošao kako je u Briselu rečeno da je Kurti kriv zbog neuspelih pregovora, već sutradan iz EU i iz SAD kažu kako mora da se podeli odgovornost na obe strane, kako nije samo Kurti kriv, već i Beograd. Suočavamo se sa mnogim problemima, a tamo najmanje sa Kurtijem pregovaramo, koji inače sve odbija. Za nas kompromis nije neka ružna reč, već je to način da sačuvamo živote Srba na KiM. To je način da idemo u pravcu deeskalacije, kako bi sačuvali mir, ne samo na KiM, već na prostoru celog Zapadnog Balkana", kaže Petković.

"Kurti će nastaviti sa svojim lažima, nastaviće da izmišlja, služiće se brojnim trikovima i da fingira da učestvuje u dijalogu, iako neće nikada formirati ZSO. 3804 dana je prošlo kako Priština nije formirala ZSO, koja je kičma dijaloga. Kurti kaže dijalog nije uspeo jer Beograd insistrira na formiranju ZSO, čime je jasno pokazao da se predsednik Vučić iskreno i snažno bori za prava srpskog naroda na KiM, dok Kurti odbija ono što je obaveza Prištine", kaže direktor Kancelarije za KiM.

Petković kaže da ZSO mora da se formira onako kako je to dogovoreno 2013. a posle i 2015.godine, a ne kako Kurti i Bisljimi to sad žele, na osnovu nekih stubova. Ne treba nama ZSO kao ljuštura.

"Mi odlazimo u Brisel da pregovaramo jer tamo tražimo politička rešenja i ne priznajemo Kosovo", naglašava on.

Petković kaže da je zabrinut za situaciju na terenu, jer ove brutalne pretnje Kurtija govore u prilog tome da Priština neće stati sa napadom na srpski narod. 

"Onako kako se borio u Briselu, predsednik Vučić će takvu borbu nastaviti i u Njujorku, gde će razgovarati sa svim relevantnim međunarodnim predstavnicima o neophodnosti da dođe do deeskalacije situacije na terenu i bitno je da neko zaustavi Aljbina Kurtija u njegovim suludim namerama da protera srpski narod, jer je to njegov cilj", kaže Petković.

On kaže da će se boriti da se sačuvaju životi Srba na KiM, ali da se osigura sprovođenje sporazuma, onako kako su oni dogovoreni.

"Zabrinut sam za srpski narod na Kosovu i Metohiji, jer obično kada se Priština nađe u ovakvim situacijama, pribegava nasilnom pritisku na Srbe", rekao je Petković i dodao da mora da se pregovara i da se insistira na onome što je dogovoreno, jer ne postoji drugo rešenje osim političkog i to u Briselu.

Izvor: TV Most

Petar Petković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva