:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 17, 2024   8:10

0

126

Petković o martovskom pogromu: Zločin koji se desio u srcu Evrope, velika je mrlja na obrazu međunarodne zajednice (VIDEO)

Pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine predstavlja živu i nezaceljenu ranu na telu srpskog bića, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, povodom 20 godina od martovskog pogroma.

“Albanski ekstremisti su krenuli da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko. Više desetina hiljada albanskih srbomrzaca prema izveštajima OEBS-a i Hjuman Rajts Voča, preko 60.000 Albanaca krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime  i zato što su bili drugačije vere”, rekao je Petković. 

On je naglasio da je u  tom krvavom piru Albanaca, ubijeno je devetoro Srba, 4.000 Srba proterano, preko 900 srpskih kuća uništeno, 35 crkava i manastira spaljeno, uništeno preko 10.000 vrednih fresaka i etnički očišćeno 9 sela i 6 gradova, od kojih i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba.  

“Taj zločin koji se desio u srcu Evrope, na početku 21. veka, jeste pre svega, velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice, koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru Kosova i Metohije i brojala više desetina hiljada svojih pripadnika, koji su nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko.  
On ističe da je taj zločin počinjen nad Srbima ozbiljno pripreman i koordiniran.
“Kada pogledate epilog, s o bzirom da su nakon 17,18. i 19. marta, nakon pogroma, ubijanja Srba, proterivanja, povedeni nekakvi montirani sudski procesi, videćete da su svi oslobođeni krivične odgovornosti, a samo nekolicina je dobila nekakve simbolične kazne, što znači da suštinski niko nije odgovarao za zločine nad Srbima tokom pogroma. Niko nije odgovarao od nalogodavaca, a postoje jasne informacije, podaci, koji govore o tome kako su se organizovali albanski političari, kako su još od oktobra meseca 2003. godine intenzivno krenuli sa različitim sastancima, pripremajući sve napade, sve ono što je trebalo da usledi, kako bi se proterao srpski narod, što su i učinili 17. marta 2004. godine, a povod je bilo nesrećno utapanje trojice dečaka u Ibru, koje je od strane albanskih medija predstavljeno kao utapanje dečaka koje je uzrokovano napadom Srba, što je demantovano kasnije od strane UNMIK policije, koja je jasno ukazala da Srbi sa tim nesrećnim utapanjem albanske dece nisu imali ništa”, naglašava Petković.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da je mašinerija bila pokrenuta, plan je već odavno bio spreman i krenulo se u napad na Srbe, na srpske crkve, manastire, monahe, monahinje, na srpske kuće, na naša vekovna ognjišta, na srpske grobove, sa namerom da se  zatre srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji.

“Ta ideologija mržnje 2004. godine, nažalost, živa je i danas, kroz politiku, pre svega, Aljbina Kurtija, koji na sve načina pokušava da protera srpski narod i da ga zavije u crno. Sve odluke, eskalatorni potezi Prištine, uključujući i ovu poslednju, koja se odnosi na ukidanje platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije i ukidanje dinara na prostoru KiM, da se time zastave i plate i penzije i socijalna davanja i život Srba na Kosovu i Metohiji, nije ništa drugo već nastavak te zločinačke politike koja je vođena 2004. godine. To jasno pokazuje da ta ideologija zla, a s druge strane kampanja laži prema Srbima i svemu što je srpsko se i dalje nastavlja”, kaže Petković.

On je u izjavi za TV Most naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić više puta jasno rekao da se više nikada neće ponoviti niti Oluja niti pogrom. Kaže da će država Srbija apsolutno učiniti sve da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, ‘učinićemo sve da u dijalogu gradimo mir i dođemo do rešenja, iako je to gotovo nemoguće, s obzirom da prištinska strana sve odbija’. 
“Nećemo dozvoliti da se ikada više ponovi 2004.godina i činjenica da nam Srbe ubijaju i da hiljade i hiljade naših ljudi, porodica sa decom, napušta prostor Kosova i Metohije i ide u pravcu centralne Srbije, samo zato što ekstremisti na Kosovu i Metohiji žele da zatru srpsko ime i prezime”, dodaje Petković.

“Borićemo se da sačuvamo mir, ali sa druge strane nikada nećemo zaboraviti 17, 18. i 19. mart, nikada nećemo zaboraviti šta nam se desilo, kao i činjenicu da tada Beograd, u to vreme, nije sprečio pogrom svoga stanovništva sa prostora naše južne pokrajine, a sa druge strane insistiraćemo da licu pravde i poznanju prava budu privedeni svi oni koji su odgovorni i nalogodavci i izvršioci ovog strašnog zločina koji se desio na početku 21. veka u srcu Evrope, pred očima međunarodne zajednice, koja je nemo posmatrala ubijanje i stradanje srpskog naroda koji je samo živeo na svojim vekovnim ognjištima”, zaključio je Petković.

Izvor: TV Most

Petar Petkovićpogrom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva