:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 12, 2023   14:22

0

130

Petković sa izaslanikom Rumunije za Zapadni Balkan o dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom MSP Rumunije za Zapadni Balkan Adrianom Davidojuom, koga je informisao o razgovorima u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, koji su održani prošle nedelje u Briselu.

Petković je naglasio da je prvi put u poslednjih nekoliko godina razgovarano o konkretnim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, usaglašen je tekst Deklaracije o nestalim licima, a bilo je reči i o energetici i o registarskim tablicama, navodi se u saopštenju Kancelarije.

 "Srpska strana je, kao i uvek do sada, pokazala da je pouzdan i konstruktivan sagovornik, koji je spreman da poštuje sve preuzete obaveze, ali da od svojih crvenih linija neće odustati", istakao je Petković.

Petković je sa sagovonikom razgovarao o sve težem položaju Srba na KiM, njihovim svakodnevnim hapšenjima i maltretiranjima, posebno ukazavši na slučaj Milana Jovanovića, koga je preksinoć ranio pripadnik Kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da prikrije. 

"To jasno govori da Kosovska policija nije na severu KiM da bi obezbeđivala mir i bezbednost, već da bi terorisala i zastrašivala Srbe", ocenio je Petković.  

Dodao je da i pored svega, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, a politika koju u dijalogu zastupa predsednik Aleksandar Vučić stvara preduslove za dogovor i dugoročan mir u regionu. 

On je zahvalio rumunskom diplomati na doslednoj podršci Vlade njegove zemlje politici Srbije po pitanju KiM i izrazio očekivanje da će tradicionalno prijateljski odnosi dve države i dva naroda nastaviti da se unapređuju i u narednom periodu.

Izvor: TV Most, saopštenje

Petar Petković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva