:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2023   18:45

0

129

Petković upoznao Fon Redekera sa situacijom i problemima Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa šefom Odeljenja za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke, Nilsom Peterom Fon Redekerom.

Petković je Fon Redekera upoznao sa političkom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima Srba zbog političke i svake druge obespravljenosti i stalnih pokušaja da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine volji Prištine, naglašavajući da se zbog terora Aljbina Kurtija dovodi u pitanje opstanak srpskog naroda, naročoto na severu KiM, saopštila je Kancelarija za KiM.

Na to ukazuju i nedavni događaji, kada su albanski  predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime građansku inicijativu za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM, na čemu insistira i EU, istakao je Petković. 

Legitimisanje građana od strane policije, u tom trenutku, imalo je za cilj zastrašivanje, što po Petkovićevim rečima, jasno pokazuje da Kurtijev režim ni ne pomišlja da deeskalira situaciju u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju. 

Ovakvi i ostali učestali unilateralni potezi Prištine, kao što su neosnovana i protivpravna hapšenja i svakodnevno nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima, stvaraju nove tenzije u pokrajini, koji Beograd nikako ne želi, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je neophodno da što pre dođe do deeskalacije situacije na terenu, kao i da se što hitnije formira Zajednice srpskih opština na temelju sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda u pokrajini, a sa kojom se kasni više od deset godina.

Petković je naglasio da uprkos krizama, koje se na Kosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da je to jedini način da se spreči eskalacija međunacionalnih tenzija i sačuva mir.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad.

Izvor: TV Most, saopštenje

PetkovićKiMNils Peter Fon Redeker
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva