:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2022   21:48

0

134

Podrška za neprihvatanje članstva Ustavnog suda tzv. Kosova u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova

Ustavni sud Srbije saopštio je da je učestvovao na Devetom kongresu i Generalnoj skupštini Asocijacije frankofonih ustavnih sudova (AČF), održanim u Dakaru u Senegalu od 30. maja do danas, gde je dobio većinsku podršku predstavnika drugih ustavnih sudova članova AČF za svoju pravnu argumentaciju i stav da ne treba prihvatiti zahtev tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u AČF.

U Predlogu dnevnog reda Generalne skupštine pod tačkom sedam članovi Asocijacije izjašnjavali su se o zahtevu tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u AČF.

Prilikom glasanja o tački sedam dnevnog reda, Ustavni sud ponovio je argumente koje je predsednica Ustavnog suda Snežana Marković izložila u dopisima koji su upućeni svim ustavnim sudovima, članovima Asocijacije frankofonih ustavnih sudova, a u kojima su bili izneti pravni argumenti za čvrst stav Ustavnog suda Srbije da tzv. Ustavni sud Kosova ne ispunjava uslove za prijem u Asocijaciju.

Prilikom obraćanja Generalnoj skupštini AČF i iznošenja argumentacije o neprihvatljivosti zahteva tzv. Ustavnog suda Kosova, Ustavni sud se rukovodio isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima i principima međunarodnog prava sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, a ne političkim stavovima pojedinih država, navodi se u saopštenju.

Prilikom glasanja Ustavni sud je dobio većinsku podršku predstavnika ustavnih sudova za svoju pravnu argumentaciju i stav da ne treba prihvatiti zahtev tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova.

Izvor: T a n j u g

Ustavni sud SrbijeKiMAsocijacija frankofonih ustavnih sudova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva