:

:

TV Most

clock

Decembar 10, 2020   10:51

0

134

Ponovno razmatranje uslovnog puštanja Gucatija i Haradinaja na slobodu do 27. decembra

Predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati i potpredsednik Nasim Haradinaj imaće rok do 18. decembra da ponovo podnesu zahtev za puštanje iz pritvora, dok će Specijalni sud na to odgovoriti do 27. decembra, piše Ljajmi.

Žalbena veća Specijalnog suda juče su odbila zahtev Gucatija da se brani sa slobode, zbog, kako su naveli, prekršaja u procesu hapšenja.

Ova odluka o žalbi doneta je nakon što su uključene strane, tužilaštvo i odbrana, Žalbenom veću poslali pisane podneske. Odbrana je tvrdila da postoje ozbiljna zakonska kršenja u slučaju zadržavanja Gucatija u pritvoru, aludirajući da je to, između ostalog i kršenje ljudskih prava.

Pretpretresni sudija je naglasio da je 27. oktobra doneo poslednju odluku u vezi sa produženjem pritvora za Gucatija i Haradinaja.

Sudija za prethodni postupak je naglasio da će se na osnovu člana 41. tačka 10. merodavnog zakona, nakon isteka dva meseca od poslednje odluke o pritvoru, ispitati okolnosti da li još uvek postoje razlozi za njegovo produženje, a u ovom slučaju doneće se odluka o produženju ili puštanju iz pritvora.

"Sudija za prethodni postupak primećuje da su g. Gucati i g. Haradinaj u pritvoru od hapšenja 25, odnosno 26. septembra 2020. godine, a pritvor je poslednji put revidiran 27. oktobra 2020. U ovom slučaju, sledeća revizija njihovog pritvora mora se obaviti dva meseca od poslednje odluke o pritvoru, odnosno odluke o preispitivanju pritvora, i shodno tome to se mora dogoditi do 27. decembra 2020. godine", kaže se u odluci Suda.

Akreditovani advokati Specijalno suda u izjavi za Ljajmi su izjavili da bi proces protiv Haradinaja i Gucatija mogao potrajati kraće od suđenja drugim bivšim liderima OVK, s obzirom na to da nisu optuženi za ratne zločine.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net

KiMSpecijalni sud za OVKGucatiNasim Haradinaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva