:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2020   17:56

0

227

Pred Aleksandrom Vučićem je pravi Kosovski boj (video)

Nakon što je njegova lista osvojila više nego ubedljivu većinu na izborima u nedelju, predsednik Aleksandar Vučić tokom cele ove nedelje ima niz značajnih sastanaka vezanih upravo za rešenje kosovskog čvora. Iz Moskve on putuje u Brisel, a američki mediji su jutros objavili da će se u subotu u Vašingtonu sastati sa predsednikom Donaldom Trampom.

Vašington je svojom inicijativom za nastavak razgovora o ekonomskim pitanjima probudio Brisel, pa je tako posrednik za pregovore Miroslav Lajčak juče u Beograd doneo vest da se razgovori dveju delegacija pod okriljem EU nastavljaju u julu. On je, pre svega, Vučiću čestitao ubedljivu pobedu na izborima, spomenuvsi da mu to daje potpuni legitimet da odlučnije uđe u pregovore, kako bi se postigao kopromis. Lajčak očekuje da bi se u nastavku mogao postići sporazum koji će normalizovati odnose i rešiti sva nerešena pitanja, jer smatra da Srbija na svom evropskom putu može da napreduje samo ukoliko reši probleme sa Prištinom.

“Dijalog se mora nastaviti bez odlaganja. Kao posrednik, nikoga neću gurati u određeni sporazum, ali sam usmeren na to da stranama pomognem da pronađu rešenje koje će rešiti sva otvorena pitanja i otvoriti put ka normalizaciji odnosa”, rekao je evropski diplomata.

Predsednik Srbije je istakao da nijedno rešenje kosovskog pitanja, pa ni ono koje uključuje kompromis, za Srbiju neće biti lako, ali da će naša delegacija u pregovorima insistirati na zaštiti srpskog naroda u pokrajini, kao i na sprovođenju već postignutih sporazuma u Briselu.

"Mi smo otvoreni za razgovor, u razgovor i dijalog ulazimo u dobroj veri, bona fide, ali to je stvar koju tražimo i od druge strane, a ne da nam unapred za svaki razgovor isporuče tabelu zahteva za koje je i njima potpuno jasno da ih je nemoguće ispuniti i da je nemoguće na takav način čak i razgovarati", rekao je predsednik Vučić.

Delegacije Beograda i Prištine ove nedelje odvojeno putuju u Brisel i tokom te posete neće biti razgovora o kosovskom pitanju, ali će se uoči Vidovdana, 27.juna, u Vašingtonu sastati s američkim predsednikom, na njegov poziv. Iako se u medijima spekulisalo o različitim ponudama Trampove administracije, za sada je jedino izvesno da će to putovanje biti znak dobre volje sa obe strane, ali i da će se srpski predsednik sastati sa Donaldom Trampom.

Albanski politički analitičar Idro Seferi misli da Vašington sigurno ima određene ideje, ali da je na kraju najvažnije da se Beograd i Priština usaglase i, u rešavanju problema, nađu negde na pola puta. Proces normalizacije odnosa trajaće nekoliko godina, a do tada je i za srpski i za albanski narod važno da shvate da se problemi moraju rešavati bez tenzija, tvrdi Seferi za Televiziju Most.

Izvesno je da je pred predsednikom Aleksandrom Vučićem i srpskom delegacijom teška diplomatska bitka, koja je ove nedelje započela nedvosmislenom podrškom predsednika Rusije, s kojim se Vučić danas sastao u Moskvi.

Izvor: TV Most

KiMVučićLajčakSeferi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva