Priština: Ministarstvo priprema tri moguća scenarija za novu školsku godinu

:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2020   10:00

0

38

Priština: Ministarstvo priprema tri moguća scenarija za novu školsku godinu

Kosovsko ministarstvo prosvete trenutno priprema školsku 2020/2021 godinu, a u realizaciji nastave biće moguća tri scenarija zbog pandemije kovida-19, prenosi Gazeta Ekspres.

Portparol Ministarstva prosvete Dieljza Kukaj rekla je za Radio Kosovo da ministarstvo ulaže napore kako bi škosla godina počela redovnom nastavom.

Međutim, ona je naglasila da ukoliko zdravstvene ustanove to ne preporuče zbog pandemije, priprema se koncept učenja na daljinu.

Prema njenim rečima,“ ministarstvo razmatra najbolje prakse u regionu za učenje na daljinu, po najprikladnijoj ceni u uslovima i prilikama na Kosovu, u skladu sa principima ekonomičnosti, efikasnosti i delotvornosti, tako da nova školska godina bude dobro pripremljena, sveobuhvatna i boljeg kvaliteta“.

Najavila je da se pripremaju tri moguća scenarija za sprovođenje nastave u uslovima pandemije.

„Prvi scenario je nastava u školama, u okviru kog je predviđeno da se časovi odvijaju uz poštovanje zaštitnih mera, skraćenja časova, fizičke udaljenosti  kao i manjeg broja učenika na nastavi. Drugi scenario predviđa kombinovano učenje – u školama  i na daljinu, a treći isključivo nastavu na daljinu preko televizije i platforme na internetu“, navela je ona.

Podsetila je, da je prva polovina školske  2019/20 godine održana u školama, pa je 12. marta nastava prekinuta i nastavljena 23. marta preko RTK , nakon proglašenja pandemije.

Prema podacima Ministarstva prosvete, 89,4 odsto učenika bilo je uključeno u onlajn nastavu, dok ostatak nije bio u mogućnosti da pohađa takav vid nastave zbog nedostatka potrebne tehnologije.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva