:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2021   18:30

0

145

Priština: Podaci o 47 osuđenih kandidata za poslanike su tačni

Gazeta Ekpres saznaje da je Sudski savet Kosova odgovorio Centralnoj izbornoj komisiji da je spisak od 47 osoba osuđenih pravosnažnom presudom u poslednje tri godine tačan.

Očekuje se nastavak sastanka CIK-a na kojem će odlučiti da li će potvrditi 47 kandidata za poslanike, među kojima je i kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Kancelarija za registraciju političkih partija i verifikaciju predložila je danas Centralnoj izbornoj komisiji da verifikuje sve kandidate za poslanike.

Članovi CIK-a zatražili su dodatna dokumenta na preporuku Kancelarije za sertifikaciju.

Kurti je osuđen zbog bacanja suzavca u  Skupštini Kosova. Ustavni sud je odlučio da vlada Avdulaha Hotija neustavna zbog glasanja pravosnažno osuženog poslanika i da kandidati sa pravosnažnim presudama u poslednje tri godine nemaju pravo učešća na izborima.

Predsednica CIK Valjdete Daka, danas je posle sastanka Komisije, zatražila dodatne odgovore od Sudskog saveta Kosova da bi ponovo potvrdila verifikaciju lista kandidata za poslanike, koji su osuđivani u poslednje tri godine.

Daka kaže da je SSK vratio odgovor da su podaci o kandidatima za poslanike tačni.

 „Obaveštavam vas da je verifikacija kandidata izvršena prema datumu centralne baze podataka kaznenih evidencija u sekretarijatu CIK-a. U ovoj bazi podataka evidentirane su sve krivične sankcije izrečene pravosnažnom presudom“, navodi se u pismu koje je Daka pročitala na konferenciji.

„Imamo potvrdu od kosovskih sudova, a dobili smo potvrdu za tačnost podataka i koje se konačne kazne obrađuju u sistemu“, dodaje se u pismu.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva