:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2020   8:22

0

247

Radio Kosovska Mitrovica proslavlja 38. rođendan

Radio Kosovska Mitrovica obeležava 38 godina postojanja i uspešnog rada. Odgovornost, objektivnost i profesionalizam odlika je zaposlenih u ovom kolektivu, ali i stalna želja da obrazuje i afirmiše mlade ljude, koji postaju dobri novinari.

Radio je počeo sa radom 23. novembra, 1982. godine. Od regionalnog radija koji je poslovao u okviru lokalne samouprave, do vremena kada je postao poslovna jedinica Prvog programa Radio Beograda u sistemu RTS- a, pa do poslovanja u mreži poslovnih jedinica ”Mreže-Most”, radio je imao uvek funkciju istinitog i objektivnog izveštavanja.

Sadašnja struktura novinara, voditelja i tehničkog osoblja se trudi da muzički i informativni, kao i zabavni program podignu na viši nivo. U želji da prošire slušanost i domet svojih vesti, novinari Radio Kosovske Mitrovice svoje informacije plasiraju i putem sajta, ali i preko društvenih mreža.


Zadržati slušanost radija danas nije lako, ali obaveza i poštovanje slušalačke publike je prioritet, a da veza, navika i ljubav prema ovom najstarijem radiju u regionu postoji, pokazuju analize, istraživanja, brojna priznanja na zvaničnim takmičenjima, zasluge za zalaganje u novinarskom poslu, ali i priznanje slušalaca – najboljih kritičara.

“Kada govore o radiju “radijski ljudi” govore o ljubavi. Govore o toplini, nenametljivosti, snazi rečenog i ogromnoj dubini tišine koja nigde nije tako glasna kao u etru, kada zaboravite šta je trebalo reći. Radio veza sa slušaocem je magija, kažu radijski novinari i gromko i jasno poričuju – radio nikada neće propasti!Da budete uvek tu, da znamo da nas slušate i volite, da znamo da ste deo publike koja zna šta su prave vrednosti, da uz nas negujete jezik, čuvate kulturu i slušate najbolju muziku!!”, poručuju zaposleni u Radio Kosovskoj Mitrovici.

Milisavljević: Novinari Radio Kosovske Mitrovice neguju i zajedno sa svojim slušaocima čuvaju radio koji im je potreban

Potreba za osnivanjem Radio Kosovske Mitrovice ukazala se mnogo ranije nego što je to bilo 1982. kada je eksperimantalnim programom praktično počeo rad radija, direktnim prenosom svečane sednice SO Kosovska Mitrovica, povodom Dana oslobođenja Kosovske Mitrovice sa okolinom, kaže dugogodišnji novinar i urednik Radio Kosovske Mitrovice Časlav Milisavljević.

Dugo godina je prvi direktor i glavni i odgovorni urednik Mustafa Šukriju, bio direktor u izgradnji Radio Kosovske Mitrovice. Oprema je davno bre 1982. stigla i da nije bilo tada agilnog Jablana Đukanovića, sekretara Samoupravne interesne zajednice za kulturu i informisanje, možda bi još dugo, dugo godina čekali na početak rada Radio Kosovske Mitrovice”, kaže Milisavljević.

Dodaje da je prvi kum radija Čedomir Jevremović, tada predsednik Izvršnog veća SO, presecanjem vrpce označio početak novog radija, kao izuzetne potrebe ne samo grada, nego šireg područja.

“Radio se tada emitovao na srednjim i ultra kratkim talasima. Tada u gradu radili brojni novinari, poznata novinarska srpska pera, Radonja Radonjić, Dušan Mrkić, Duško Radulović, Momo Blagojević, Boško Drobnjak, a kasnije Slavica Radulović, Nadica Smikić i Zoran Vlašković koji su se zajedno sa narodom radovali talasima Radio Kosovske Mitrovice, koji je u početku bio u statusu Regionalne radio stanice, sa dopisnicima iz Vučitrna, Srbice Ii Zubinog Potoka, dok se iz Leposavića povremeno javljao novinar Jedinstva”, navodi Milisavljević.

Podseća da je Radio emitovao program na albanskom, srpskom, turskom i romskom, a prvi urednik bio je Blagoje Danilović. Kasnije se radio, kako kaže, razvija prijemom novih novinara i tehničara.

“Naše kosovsko nevreme koje još traje bilo je i tada uslovljeno da se svakodnevno javljamo za centralnu informativnu emisiju Radio Beograda Novosti dana. U tom periodu mi imamo svoje predstavnike u Upravnom odboru Udruženja novinara Srbije, a Dani radija u Srbiji su redovno bili uz prisustvo naših novinara, koji su nagrađivani za svoj rad, od reportaža do ostalih informativnih sadržaja. Radio je bio u svakoj kući, narod nam se javljao. Radio Kosovska Mitrovica je jedan od posebnih radija, koji je negovao kvalitetnu muziku, od izvorne, starogradske, do operskih arija. Tako smo mi rasli i dobijali ugled u slušanju” istakao je Milisavljević.

“Kasnije smo bili u prilici da primimo i novi broj novinara koji sada rade, koji su nekada bili slušaoci kao današnji rukovodilac Radio Kosovske Mitrovice Maja Fićović, koja je nekada redovno slušala naš radio uključivala se, a sada je u ulozi izuzetnog novinara i rukovodioca”, rekao je Milisavljević.

Kao najteži period izdvaja početke, kada je program bio jako malo zastupljen na srpskom jeziku. “Možda 10 do 15 minuta sa jednom informativnom petominutnom emisijom do muzičke emisije Mikrofonom kroz region”. Ističe da dolaskom na mesto direktora Desanke Milosavljević 1990.godine, radio se razvija i u punoj snazi raznovrsnim emisijama poprima veću slušanost.

Kaže da je kosovsko vreme u dužem periodu nevreme nažalost i da se nada da će tome doći kraj, I da je krajem osamdesetih radio bio privremeno zatvoren.

“Bili smo prinuđeni da se svakodnevno borimo za svoj prostor, za očuvanje radija, jer bilo je onih koji su sa strane, ne na ljudski način kidisali, kako bi i reč i jezik srpskog naroda ugasili. To se na sreću nije desilo. Radio je u svom postojanju više puta bio zatvaran, i u ratnim godinama 1999. godine, kada su evropski globalisti iz ne znam kojih razloga prekinuli rad Radio Kosovske Mitrovice. No, to je na sreću trajalo kratko, i mi smo u jednom novom naletu sa vama mlađima doživeli pravu ekspanziju, radost radijskog slušanja, koje život znači. I tada, i sada novinari Radio Kosovske Mitrovice neguju i zajedno sa svojim slušaocima čuvaju radio koji im je potreban. Želeo bih da vama i vašim kolegama čestitam još jednu godinu postojanja i rada, i da će te godine biti sve brojnije, i da će Radio Kosovska Mitrovica biti jedno medijsko obeležje u pravom smislu reči ne samo ovog prostora, nego i šire”, poručuje Milisavljević.

Petković: Budite i dalje medijska kuća koja promoviše doslednost i objektivnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u ime Kancelarije i svoje ime, članovima redakcije i svim zaposlenima čestitao je 38. godinu postojanja i uspešnog rada vašeg radija.

“Poštujući visoke standarde profesionalnog radijskog novinarstva, više od tri decenije doprinosite objektivnom i kvalitetnom informisanju građana. Velika slušanost vašeg radija, u eri modernih informacionih tehnologija, najbolji je pokazatelj poverenja koje vam građani poklanjaju iz dana u dan.Budite i u godinama koje dolaze nezaobilazan izvor objektivnog i profesionalnog informisanja za naš narod na Kosovu i Metohiji i nastavite da vašim radom, kao deo sistema JP „Mreža Most“, na najbolji mogući način afirmišete istorijske, kulturne i etničke vrednosti naše države i društva. Posebno ću vam biti zahvalan, ako vam, kao i proteklih godina, nacionalna i životna pitanja Srba na Kosovu i Metohiju budu najznačajnija tema i svakodnevna briga. Želim vam još puno uspešnih godina. Budite i dalje medijska kuća koja promoviše doslednost i objektivnost, a nacionalni interesi srpskog naroda, pravda i istina, neka vam, kao i do sada, budu zvezda vodilja u vašem poslu”, navodi se u čestitki direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Jevtić: Da u javnost i dalje plasirate kvalitetan program, kao i dosad

Ministarstvo za zajednice i povratak i ministar Dalibor Jevtić, čestitali su danas Radio Kosovskoj Mitrovici 38. godišnjicu.

“Ovim putem Vam želimo da i u budućnosti u javnost plasirate kvalitetan program i sadržaj vesti, kao što i sada radite. Želimo da Vam svaka naredna godina bude još uspešnija od prethodne!  Trajali još puno godina uz veliki broj slušalaca i čitalaca!” navodi se u čestitki ministarstva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva