:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 30, 2021   8:17

0

41

Sabor o stanju SPC na KiM i diskriminatorskom odnosu u Crnoj Gori

Srpska pravoslavna crkva saopštila je večeras da je Sveti arhijerejski Sabor sa dužnom pažnjom i brigom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve, posebna pažnja je posvećena stanju Srpske crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i diskriminatorskom odnosu SPC u Crnoj Gori.

Sa istom pažnjom je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su, navodi se, razmotreni problemi SPC kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom sveta.

Sabor je u tom okviru posebnu pažnju posvetio stanju Srpske crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se, kako se navodi, "nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC nastavljaju, i to, nažalost, u sve težem obliku".

Sabor se, ističe se, suočio sa izazovima pred kojima su se SPC i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore, čime je Srpska crkva diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori.

"Sabor izražava svoju duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona, pa i zakonâ donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa Crkvama i verskim zajednicama iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču, uz pretnju ograničavanja ili čak ukidanja prava Crkava i verskih zajednica na slobodno ispovedanje vere, što je protivno Ustavu Srbije i obavezujućim međunarodnim konvencijama", navedeno je u saopšenju.

Sabor smatra neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije.

Jer, kako ističu, pomenuti Nacrt isključuje teritoriju Kosova i Metohije iz sfere njegovog dejstva, premda se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici.

Sabor je tokom petodnevnog zasedanja sa zadovoljstvom konstatovao da se ove godine navršava 100 godina od osnivanja Eparhije američko-kanadske, prve eparhije naše Crkve na američkom kontinentu, 90 godina od osnivanja Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i 140 godina od rođenja svetoga Vladike Nikolaja (Velimirovića).

Konstatovano je i da se navršava 65 godina od njegovog upokojenja i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila (SAD) u njegov rodni Lelić kod Valjeva.

Sabor je, dodaje se, brižljivo analizirao stanje i probleme crkvene prosvete i verske nastave u javnim školama Srbije.

Potvrđen je izbor dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija (Mićović)za mitropolita crnogorsko-primorskog, za episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnjeg vikarnog episkopa dioklijskog Metodija (Ostojić), za episkopa valjevskog dosadašnjeg vikarnog episkopa mohačkog Isihija (Rogić).

Sabor je rada izabrao više vikarnih epishopa, kao i nove članove Sinoda.

KiMSabor SPCCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?