:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   17:27

0

143

Šainović: Tači se do juče hvalio ulogom u OVK, a sada u Hagu krivicu prebacuje na saradnike

Hašim Tači je čovek koji se do juče hvalio ne samo da je bio lider OVK nego i predsednik tzv Kosova, a sada na sudu prebacuju krivicu na svoje saradnike i regionalne komandante, jer ne može da tvrdi da nije bilo zločina, a to dovoljno govori o njegovom karakteru, kaže nekadašnji premijer SRJ i član delegacije u Rambujeu Nikola Šainović.

Šainović na navode advokata odbrane u Hagu da je nekadašnji komandant OVK bio samo student i da se praktično ništa nije pitao zbog čega bi trebalo da bude oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, kaže da to ne može biti dalje od istine. 

"Tači se proslavio napadom na saobraćajnu patrolu, kada su ubijena dva saobraćajca, eto koliki je bio student i intelektualac. To je njegova početka slika i čime je zaslužio da bude angažovan od obaveštajne službe Albanije koje je i tvorac OVK", kaže Šainović za Kosovo onlajn.

Šainović smatra da je od početka OVK upotrebljavala silu za ostvarenje političkih ciljeva.

"Hoću da skrenem pažnju na momenat koji ne treba da izgubimo iz vida jeste činjenica da je u julu 1998. godine Amerika napustila Rugovu i prešla na stranu OVK s onim sastankom u Juniku između Holbruka, Hila i onog pripadnika OVK. Od tog momenta SAD ne podržavaju Rugovu, koji je isto bio za nezavisno Kosovo, ali ne i za kalašnjikov. I sada se vidi koga je Vašington vojno podržavao, za čiji račun su bombardovali Jugoslaviju i s kim su sedili 20 godina. Pravili su od njih velike političare, slikali se 1.000 puta zajedno, tako da im predlažem da sada odu u Hag i slikaju se ponovo s njima", kaže Šainović.

Naš sagovornik navodi da suđenje u Hagu pokazuje koliko je bio opravdan otpor Srbije terorizmu.

"Tači je optužen za 44 ilegalna logora ili ako hoćete zatvora tokom 1998. godine, dakle pre nego što je rat počeo. OVK je ubila više Albanaca nego Srba u tom periodu i to najviše onih koji su bili uz Rugovu kako bi preuzeli vlast od njega, a potom su napadali i državne strukture Srbije. Ovo suđenje sada govori o tome i mi ne treba da propustimo priliku da govorimo o tome. Kako će haški sud završiti videćemo, ali najbitnije da istina izađe izađe na videlo", kaže Šainović.

Haški tribunal je 2009. osudio Šainovića (u Hagu od 2003) na 22 godine zatvora, na osnovu optužnice koja ga je teretila za ratne zločine na Kosovu, a odsluženje kazne je završio 26. avgusta 2015. godine.

Izvor: Kosovo online

KiMŠainovićTačiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva