:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Januar 04, 2021   14:13

0

159

Samoopredeljenje: Dijalog propao; DSK: Vašingtonski sporazum istorijski

Proces dijaloga između Beograda i Prištine tokom 2020.godine smatra se neuspešnim, iako su postojala uverenja da je prethodna godina mogla biti godina konačnog sporazuma, prenosi Koha.

Neke političke stranke poručile su da je tzv. Kosovo izgubilo istorijsku priliku da postigne uzajamno priznanje tokom prošle godine, dok DSK kao vladajuća stranka procenjuje da je dijalog dobio veliki zamah, upravo u 2020. godini.

Sa druge strane, pripadnici civilnog društva ne vide jasnu budućnost dijaloga, pogotovu nakon novih izbora koji bi trebalo da budu održani početkom ove  godine.

Iz Pokreta Samoopredeljenja, kažu da dijalog koji je vodila Hotijeva vlada Hotija nije doneo ništa dobro Kosovu.

Član rukovodstva te stranke Fitore Pacoli rekla je da je dijalog odavno propao.

"A propala je i većina sporazuma sklopljenih u prvoj fazi. Većinu njih nije sprovela Srbija, dok je kosovska strana sprovela većinu. Dakle, ništa se nije promenilo na terenu, smatramo da je dijalog u vezi sa priznavanjem Kosova od strane Srbije propao, ovaj dijalog ne vodi Kosovo ka priznanju i članstvu u EU. Zbog dijaloga, Kosovo je još više potonulo, što se mora što pre zaustaviti, jer nam je potrebna druga politička klasa, vlada sa legitimitetom koja pokreće zemlju napred. Takođe, od Vašingtonskih sporzuma ne očekujemo ništa, već očekujemo novi nastavak sa američkim predsednikom“, rekla je Pacoli.

Kritike na račun dijaloga, iznela je i DPK, a član predsedništva te stranke Bljerta Deljiu kaže da je Kosovo* u 2020.godini izgubilo istorijsku priliku za postizanje konačnog sporazuma.

„To je sporazum o kojem se mnogo govorilo i o kojem se diskutovalo na svim nivoima. Zato i sada kažemo da smatramo da smo zakasnili u tom pravcu, i 2021. treba da bude godina u kojoj završavamo ove maratonske diskusije u dijalogu koji je predugo trajao i odneo Kosovu puno energije i potrebno je jednom i zauvek osigurati obavezujući sporazum za obe strane i međusobno priznanje što je naš glavni uslov, a zatim i stolicu u UN“, rekla je Deljiu.

Sa druge strane, u vladajućoj DSK, kažu da je dijalog ove godine dosta napredovao, iako nije postignut konačni sporazum.

Član Generalnog saveta DSK i poslanik Faton Bisljimi, kaže da je Vašingtonski sporazum istorijski.

„Došlo je do velikog napretka u procesu dijaloga, posebno u poslednjoj godini. Vašingtonski sporazum je istorijski, i sprovodi se. Znate da su odmah najmanje dve visoke državne delegacije SAD bile na Kosovu i u Srbiji. Oni vrše neophodne pripreme za sprovođenje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji. Kosovo ima koristi od vašingtonskog sporazuma, uprkos bilo kakvim kritikama upućenim zbog teksta sporazuma. Zaključci sporazuma i činjenica da smo uspeli da sednemo u Beloj kući sa Srbijom su istorijski za Kosovo u smislu koristi koje je Kosovo imalo od ovog sporazuma“, rekao je Bisljimi.

Poslanica koja predvodi Odbor za spoljne poslove Time Kadrijaj iz redova ABK, takođe kaže da je Priština imala koristi od Vašingtonskog sporazuma.

„Postignuti su barem ekonomski sporazumi, od kojih će Kosovo imati koristi ako se primene. Ali nemamo sporazum koji je postignut sa EU“, rekla je ona.

Sa druge strane, iz civilnog društva kažu da je jedina pozitivna stvar u 2020. godini u vezi sa dijalogom zapravo povratak za pregovarački sto.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije kaže da je prošla godina bila puna diskusija, a ne opipljivih rezultata.

„Osim povratka za pregovarački sto, nismo videli ništa značajnije ni veće od ovog dijaloga. Otvorene su mnoge teme, razgovaralo se o mnogim oblastima, uključujući i tehničke teme iz prethodnih sporazuma. Ova godina je više bila godina diskusija, ali bez opipljivih rezultata. Vašingtonski sporazum je takođe proglašen takvim, ali zaključci iz tog sporazuma su gotovo minimalnim, u poređenju sa očekivanjima kosovske strane. Opet je potvrđeno da je kraj dijaloga nejasan, kao i njegova budućnost“, rekao je Fetahu.

Dijalog Beograd Priština je nakon pauze od oko dve godine nastavljen u julu ove godine, nakon ukidanja mera reciprociteta i poreza od 100 odsto na srpsku robu.

Prošle godine održana su dva sastanka između kosovskog premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandre Vučića, u Briselu, jedan u Vašingtonu i jedan virtuelni sastanak na Samitu u Parizu. Na nivou eksperata održano je šest sastanaka.

Osim sporazuma u Vašingtonu, za koji se govorilo da je više ekonomski, ali da ne izostaju ni politička pitanja, nije postignuto recipročno priznanje. Hoti i Vučić se već četiri meseca nisu sreli nakon iznetih različitih stavova o uspostavljanju Zajednice srpskih opština na KiM.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMdijalog Beograda i PrištineSamoopredeljenjeDSKVašingtonski sporazumZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva