:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Oktobar 18, 2020   12:55

0

209

Samoopredeljenje ne veruje Hotiju u vezi sa ZSO

Pokret Samoopredeljenje ne veruje premijeru Avdulahu Hotiju kada kaže da neće otvoriti temu Zajednice srpskih opština u dijalogu sa Beogradom, prenosi Reporteri.

Stranka Aljbina Kurtija smatra da je česta promena stavova šefa vlade neverovatna, procenjujući da u trenutnim okolnostima u kojima se od tzv.Kosova zahteva promena Ustava, ne može biti dobrog konačnog sporazuma.

Predstavnica Samoopredeljenja, koja je i potpredsednica pokrajinske Skupštine Arberie Nagavci, u intervjuu za Kosovo Pres kaže da tema uspostavljanja Zajednice srpskih opština treba da bude zatvorena za Kosovo*, izražavajući zabrinutost zbog izjava da je postignut dogovor o primeni.

"Hoti nije neko ko ne menja stavove. Videli smo iz meseca u mesec, iz dana u dan, promenu njegovih izjava. Ono što kaže danas, ne  govori sutra, a to nije dobro. Kada je u pitanju ZSO govorio je da je to zatvorena tema, ali je takođe rekao da imamo sporazum  iz 2013. i onaj iz  2015. godine i da imamo  odluku Ustavnog suda, koja je te sporazume učinila neprimenjivim, ali ih je sve pomenuo. Ne možemo da verujemo onome što govori“, rekla je  ona.

Ukazala je da Miroslav Lajčak nije otovorio to pitanje na sastanku sa predstavnicima Samoopredeljenja, dodajući da veruje da je njemu, kao diplomati, jasno da je za tu stranku pitanje ZSO zatvorena tema.

"Zna da o ovoj temi ne može da se razgovara s nama, posebno nakon odluke Ustavnog suda iz decembra 2015. Sada ova tema ne bi smela da bude tema ni u jednoj od naših partija i institucija“, kaže Nagavci.

Kada je u pitanju nastavak dijaloga, ona ukazuje na oprez zbog postupaka izvršne vlasti, dok izjave posrednika EU Miroslava Lajčaka smatraju neprihvatljivim.

"U ovim okolnostima je jasno da ne možemo da postignemo dobar sporazum za Kosovo. Hoti neprestano izbegava direktna pitanja ili odgovore koje poslanici s pravom postavljaju. To pokazuje da su oni došli na vlast pokušavajući da poguraju projekte o kojima je predsednik Tači već pregovarao s predsednikom Vučićem. Izjave o promeni Ustava kako bi se utro put stvaranju ZSO su neprihvatljive i predstavljaju potpuno pogrešan pristup“, rekla je Nagavci.

Nagavci je kritikovala pismo koje je objavio predsednjk DSK Isa Mustafa zbog tadašnjih garancija EU da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

"Predstavljanje ovog pisma u ovom trenutku postavlja druga pitanja. Zašto je objavio ovo pismo upravo sada kada je pitanje ZSO ponovo pokrenuto. Još je zabrinjavajuće zašto je Mustafa sve ovo vreme skrivao ovo pismo. Verujem da se Mogerini institucionalno obratila gospodinu, ona mu se nije obraćala kao privatnoj osobi. Ovde postoje dva pitanja. Da li je predstavio ovo pismo Ustavnom sudu, ako nije, zašto? Drugo, zašto je ovo pismo držao skrivenim, jer nije bilo u kabinetu premijera. Da li to znači da je on odneo arhivu vlade svojoj kući", zapitala je Nagavci.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMHotiZSOSamoopredeljenjedijalog Beograda i PrištineNagavci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva